John Fredriksen-selskaper får bøter på 82 millioner

Skipsrederen John Fredriksens selskaper for oljehandel får 82 millioner kroner i bøter for å ha manipulert råoljeprisen, en sak Fredriksen tidligere har kalt en «tullesak».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske tilsynet for råvarehandel (CFTC) varslet mandag at selskapene Arcadia Petroleum, Arcadia Energy og Parnon Energy, samt traderne James Dyer og Nicholas Wildgoose, blir bøtelagt, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsynsmyndighetene mener selskapene skal ha manipulert, eller forsøkt å manipulere, oljeprisene i fremtidsmarkedet ved New York Mercantile Exchange (NYMEX) i perioden januar til april 2008.

Blant annet skal selskapene Dyer og Wildgoose ha kjøpt store mengder olje. Hensikten var å skape et inntrykk av at det hersket knapphet på olje i Cushing, det største knutepunktet for råolje i USA, mener CFTC.

Fredriksen-selskapene godtar bøtene, samt tre år med ekstra kontroll og tilsyn for å avslutte saken. I tillegg får selskapene begrensninger på adgangen til å operere i det amerikanske råvaremarkedet.

John Fredriksen avviste søksmålet fra amerikanske myndigheter om manipulasjon i oljemarkedet da det ble kjent i mai 2011, og kalte saken en «tullesak» i et intervju med avisen.

(NTB)