John Fredriksen-skip fraktet fosfat fra okkuperte Vest-Sahara

John Fredriksen-skip brukt til frakt fra okkuperte Vest-Sahara

Det Fredriksen-kontrollerte rederiet beklager, men kan ikke love at det ikke skjer igjen.

- KUNNE IKKE NEKTE: - Da skipet allerede var leid ut så hadde vi dessverre ikke anledning til å nekte det å gå til Vest-Sahara, da det ikke var ekskludert i avtalen som vi overtok, sier Golden Oceans daglige leder Birgitte Vartdal. Den forklaringen kjøper ikke Støttekomiteen for Vest-Sahara. Foto: Screenshot av «Golden Keen» fra Marine.Traffic.com
- KUNNE IKKE NEKTE: - Da skipet allerede var leid ut så hadde vi dessverre ikke anledning til å nekte det å gå til Vest-Sahara, da det ikke var ekskludert i avtalen som vi overtok, sier Golden Oceans daglige leder Birgitte Vartdal. Den forklaringen kjøper ikke Støttekomiteen for Vest-Sahara. Foto: Screenshot av «Golden Keen» fra Marine.Traffic.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John Fredriksen-dominerte Golden Ocean får nå kritikk fordi rederiets skip «Golden Keen» i august i fjor ble brukt til frakt fra det okkuperte Vest-Sahara.

- I strid med folkeretten, sier daglig leder Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Han forteller at støttekomiteens internasjonale partnerorganisasjon Western Sahara Resource Watch nylig oppdaget fosfatfrakten med «Golden Keen».

Deretter ba de rederiet om en forklaring.

I Golden Ocean, som er børsnotert i Oslo, er de lei seg for at skipet ble brukt på denne måten av selskapet som leide det - men kan ikke love at det ikke vil skje igjen.

- Bør kompenseres

​Western Sahara Resource Watch anslår verdien av «Golden Keens» last av fosfatstein fra Vest-Sahara til 53 millioner kroner. Det tilsvarer ifølge Erik Hagen mer enn ti års norsk humanitær bistand til Vest-Sahara.

Hagen sier at hovedansvaret for transporten ligger på eksportøren Marokko og det amerikanske selskapet som importerte lasten til USA, men mener at Golden Ocean har et medansvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer