REDER: John Fredriksen slår seg ikke til ro med å kontrollere verdens største børsnoterte tankrederi. FOTO: SVEIN ERIK FURULUND
REDER: John Fredriksen slår seg ikke til ro med å kontrollere verdens største børsnoterte tankrederi. FOTO: SVEIN ERIK FURULUNDVis mer

John Fredriksen vil sluke konkurrent med 21 tankskip

Frontline forsøker seg nå på det som omtales som et forsøk på et fiendtlig oppkjøp. En annen kjent, norsk tankreder er ikke imponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Mandag meldte det John Fredriksen kontrollerte tankrederiet Frontline, som også er regnet for å være verdens største, at det hadde kjøpt seg opp til en eierandel på 16,4 prosent i konkurrenten DHT Holding.

Selskapet sendte også en brev til styret i DHT Holding der det fremsatte et bud på å overta hele selskapet, med oppgjør i Frontline-aksjer.

Som det fremgår av en børsmelding foreslår Frontline et vederlag på 0,725 Frontline-aksje for hver DHT-aksje, noe som representerer en implisitt kurs på 5,09 dollar pr DHT-aksje, basert på sluttkursen på Frontline-aksjen fredag.

DHT Holdings falt 3,0 prosent på New York-børsen til 4,27 dollar fredag, men etter at det ikke bindende budet fra Frontline ble kjent mandag spratt aksjen opp åtte prosent til 4,61 dollar mandag. Frontline falt 1,4 prosent på Oslo Børs.

Blokkerer Fredriksen

DHT-styret opplyste at det vil vurdere budet fra Frontline, men la samtidig til rette for å kunne stikke kjepper i hjulene for John Fredriksens oppkjøpsforsøk.

DHT drives ifølge Finansavisen fra Oslo og ledes av Svein Moxnes Harfjeld og Trygve P. Munthe, som blant annnet har shippingbakgrunn fra Bergesen/Sohmen-Pao. DHTs befraktningsdirektør J. Stephen Eglin jobbet i 13 år i Frontline før han begynte i DHT i 2015.

De oppfatter ifølge avisen Frontlines tilbud om kjøp av alle aksjene med oppgjør i nye Frontline-aksjer som et fiendtlig oppkjøpsforsøk.

– Tilbudet som er fremsatt fra Frontline er ikke kommet som noen konsekvens av samtaler med oss. Vi er ikke blitt invitert til noen slike samtaler, sier Moxnes Harfjeld på vegne av styret og ledelsen i DH, til Finansavisen i dag.

Styret vedtok også raskt en aksjonærplan som kan gjøre det vanskelig for Fredriksen å få kloa i tankrederiet. Den går ut på at det blir utstedt et utbytte på én kjøpsopsjon i DHT-aksjer for hver utestående DHT-aksje per 9. februar. Opsjonen kan i prinsippet kun utøves etter at en person eller gruppe har kjøpt ti prosent eller mer av de utestående DHT-aksjene. For passive institusjonelle investorer gjelder 15 prosent.

Planen skal gi styret og DHT tid å vurdere budet og forhindre andre i å skaffe seg kontroll over DHT på en måte som ville være i strid med interessene til DHT og selskapets aksjonærer, heter det i børsmeldingen.

Enda en norsk reder på banen?

Skipsreder Herbjørn Hansson i Nordic American Tankers (NAT), som har en flåte på 23 store tankskip (suezmax), er langt fra imponert over fremgangsmåten til John Fredriksen og Frontline.

– Fra det jeg leser i pressen, kan dette se ut som et forsøk på et fiendtlig oppkjøp. Det er etter min oppfatning ikke veien å gå frem på. Gjennom 30 år i bransjen har jeg personlige erfaringer fra at fiendtlige oppkjøp er veldig negativt for alle parter, sier Hansson, til Finansavisen i dag.

Hansson er ikke i tvil om hva han ville gjort hvis han hadde sittet i ledelsen i DHT.

– Var jeg i DHT, ville jeg som aksjonær, styre og ledelse bestemt avvist forsøket, sier han til avisen og legger til at han gjerne tar en prat med DHT når det måtte passe.

Skal, skal ikke

Pareto Securities mener den potensielle fusjonen er svært fornuftig, og ønsker oppkjøpsforsøket velkommen.

- Det gir både oppside til DHT-aksjonærene, øker likviditeten i den allerede likvide Frontline-aksjen, og konsoliderer markedet for råoljetankeskip ytterligere, skriver meglerhuset ifølge TDN Finans.

Clarksons Platou tror imidlertid ikke at DHT vil akseptere budet.

Forklaringen er at rederiet har vært tydelige på strategien med å bygge opp flåten når markedet er svakt, for så å selge når markedet er høyt.

- Basert på dette, blir vi overrasket hvis styret anbefaler å selge selskapet på den nåværende impliserte verdsettelsen, skriver meglerhuset ifølge TDN Finans.

Frontline-sjef Robert Hvide Macleod vil ikke kommentere DHT-fremstøtet ut over pressemeldingen, der det blant annet står at et kombinert Frontline og DHT vil danne verdens største børsnoterte tankrederi målt i flåtestørrelse, markedsverdi og likviditet.

– Akkurat nå kan jeg bare referere til pressemeldingen som er sendt ut i morges, sier Hvide Macleod til Finansavisen.

Svakere kvartalstall

DHT Holdings la frem regnskapstall for 4. kvartal mandag kveld, og kunne vise til et resultat etter skatt på 17,83 millioner dollar, mot 32,43 millioner dollar i samme periode året før.

Driftsinntektene beløp seg til 84,89 millioner dollar, ned fra 94,65 millioner dollar i samme kvartal året før.

Noen Fakta

DHT eier en flåte med 19 VLCCere (Very Large Crude Carriers) og 2 Aframaxer.

Sammen med Frontlines flåte på 21 VLCCere og 37 mindre tankskip, vil et sammenslått selskap bli det klart største børsnoterte tankrederiet i verden, med totalt 79 tankskip.

DHT har steget 11,35 prosent på New York-børsen i år, men har likevel falt 20 prosent det siste året. Børsverdien er på 399 millioner dollar, tilsvarende 3,3 milliarder kroner.

Frontline har falt 5,2 prosent på Oslo Børs i år og er ned 38 prosent det siste året, og har en børsverdi på 10 milliarder kroner.

Flere økonominyheter

Blystad følger Spetalen og Fredly - tar kjempejafs av selskap
Aksjer fyker til værs på Oslo Børs etter nyheter
- Dersom dette fortsetter vil markedet stupe