RIGGET: Styreleder og største aksjonær i Seadrill, John Fredriksen, har hatt langt bedre dager i Seadrill. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RIGGET: Styreleder og største aksjonær i Seadrill, John Fredriksen, har hatt langt bedre dager i Seadrill. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

John Fredriksens riggkjempe kan bli en av verdens største konkurser

Seadrill kjemper for å overleve. Sjefen utelukker ikke at selskapet kan bli tvunget til å be om konkursbeskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): På topp den 4. september 2013 var riggkjempen Seadrill verdt 147,2 milliarder kroner på Oslo Børs.

Siden det har aksjen falt 95 prosent og i skrivende stund er verdien på selskapet bare 7,8 milliarder kroner. Aksjonærene har følgelig «tapt» 139,4 milliarder kroner.

Største aksjonær, John Fredriksen, har mistet titalls milliarder. Og det kan bli enda verre.

Kan søke om beskyttelse

Nå fryktes det også at riggselskapet, med 116 milliarder kroner i gjeld og forpliktelser, kan bli en av historiens største konkurser, skriver DN.

Seadrill-sjef Per Wullf antyder også overfor avisen at selskapet kan komme til å søke konkursbeskyttelse for å få ro til rydde opp i selskapet, såkalt chapter 11.

– Hvis vi ikke får en deal gjennom forhandlinger, er det veien å gå. Hvis vi ikke får alle til å flytte på seg, må vi refinansiere ved hjelp av retten, sier Wullf til DN.

Skulle selskapets refinansiering feile kan Seadrill havne på 31. plass over historiens største konkurser. Og skulle det skje vil det også ramme Norges største bank hardt.

DNB har aldri sagt hvor mye Seadrill skylder dem, men ifølge Finansavisen anslår analytiker Johan Ström i Carnegie at det er snakk om 5,4 milliarder kroner.

Til sammenligning hadde banken et resultat etter skatt i fjor på 19,3 milliarder kroner.

Brukbar butikk likevel

Men for styreleder og største aksjonær, John Fredriksen, har Seadrill likevel vært en brukbar butikk.

Seadrill har vært rundhåndet med utbytter opp gjennom årene og Finansavisen har beregnet at John Fredriksen, gjennom investeringsselskapet Hemen Holding, har tjent cirka 2,5 milliarder dollar – vel 20 milliarder kroner – på Seadrill siden oppstarten i mai 2005. Det inkluderer gevinstsikring på vesentlig høyre aksjekurser enn i dag.

Uten nedturen i offshore og kursfallet ville imidlertid gevinsten ha vært betydelig større, vel 50 milliarder kroner, skriver avisen.

Basert på dagens eierandel på 24 prosent er Seadrill-aksjene til John Fredriksen verdt under 2 milliarder kroner. På toppen var de verdt 34,5 milliarder kroner.

Carnegies analysesjef Chr. Frederik H. Lunde har fulgt Fredriksens riggselskap i over ti år.

Solide utbytter

– Aksjonærene har fått utbytter underveis, og for dem som var med fra starten har Seadrill vært en bra reise, selv om det er tøffe tak nå, sier Lunde til Finansavisen.

Til tross for at Seadrill nå er inne i et mørkt kapittel, mener han selskapet har gjort de riktige tingene.

– Seadrill leverte vekst og utbytte fra 2005 til 2014. Uten gjeld, som nå er problemet, måtte selskapet hatt lavere vekst eller utbytter i denne perioden. Det kunne ha unngått problemene hvis det ikke hadde betalt utbytter de seneste ti årene.

Han viser også til at Seadrill ikke er alene om å ha hatt kraftige kursfall:

– Selskapene som ble startet etter 2004 og som har hatt en aggressiv vekststrategi, har fått problemer i en eller annen grad, sier Lunde, og nevner Ocean Rig, Vantage Drilling, Pacific Drilling og Songa Offshore.

– Men i disse selskapene har man ikke fått nevneverdig med utbytter. Det har man i Seadrill.

Om det pågående arbeidet med den finansielle restruktureringen sier Lunde til Finansavisen:

– Man er tjent med en løsning, men alle kjemper for seg.

Flere økonominyheter

Kjendisinvestor laster opp med aksjer
«Milepæl» sender biotech-aksje rett til værs
Nå skal Tine begynne å selge brus