John Glenn er død

Den tidligere astronauten døde i dag, 95 år gammel.

HISTORISK: For 50 år siden ble da 39 år gamle John Glenn spent fast og skutt ut i verdensrommet. Den amerikanske astronauten ble med denne turen historisk. Video: Kennedy Space CenterVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Astronaut og tidligere senator John Glenn er død, 95 år gammel, melder Ohio State University.

Han ble innlagt på sykehus for over en uke siden, ifølge amerikanske CNBC.

I 1962 ble John Glenn den første amerikaneren i bane rundt jorda. Han var en av den originale gruppa på sju som ble plukket ut til å få astronauttrening i USA, de såkalte «Mercury Seven».

Glenn ble spent fast og skutt ut i verdensrommet 20. februar og fire timer og 55 minutter seinere landet han trygt utenfor Grand Turk Island, nord for Den dominikanske republikk.

Romferden var svært betydningsfull i 1962 og markerte at USA svarte på Sovjetunionens tidlige dominans i romkappløpet. President John F. Kennedy hadde året før Glenns romferd lovet at USA skulle plassere en mann på månen innen et tiår - og få ham trygt tilbake, noe amerikanerne klarte å holde i 1969.

John Glenn var imidlertid verken første menneske i rommet eller første menneske til å gå i bane rundt jorda. Sovjetunionens kosmonaut Juri Gagarin var første menneske i verdensrommet 12. april 1961, 23 dager før amerikanske Alan Shepard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer