- John har blitt behandlet godt i fangenskap

Da Rebecca Sörbö snakket med sin mann på telefonen gikk det opp for henne at han faktisk var satt fri.

LYKKELIG: Rebecca Sörbö, her sammen  med mannen John, har i dag feiret med champagne. Foto: Privat
LYKKELIG: Rebecca Sörbö, her sammen med mannen John, har i dag feiret med champagne. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske minerydderen John Sörbö ble i dag satt fri etter han pågrepet av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan i slutten av april.

- Jeg har snakket med han to ganger nå, det var ikke før jeg snakket med han på telefon at jeg skjønte at han virkelig har blitt satt fri, sier Rebecca Sörbö til Dagbladet.

- Tåler mye Den norske mineryddere har blitt holdt fanget i militærhovedkvartertet i Khartoum, etter at han ble pågrepet og anklaget for å ha krysset grensen fra Sør-Sudan ulovlig. Rebecca Sörbö forteller at ektemannen var i godt humør da hun snakket med han.

- John er en sterk mann, som tåler mye. Han sa at han har blitt behandlet godt i fangenskap, de fikk mat, tilgang til nyheter og tilsyn av lege, sier Sörbö.

Hun forteller at hun mottok gårsdagens nyhet med like stort sjokk som nyheten om at han hadde blitt fanget.

- Barna kom hjem hit, de har danset av glede i hele dag, og jeg har åpnet en flaske champagne, sier Sörbö.

I Afrika Hun har imidlertid ikke fått vite noe om når han kommer hjem igjen, og forteller at mannen fremdeles oppholder seg i Afrika.

John Sörbö har jobbet for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan siden 2005, og var en av fire personer som ble pågrepet i april.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre roser nå innsatsen som er gjort av flere aktører i saken.

- Det er gledelig at Sörbö nå er løslatt. Jeg ønsker å rette en stor takk til Thabo Mbeki og Den afrikanske union for å ha bidratt til løslatelsen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han legger spesielt vekt på at det har vært en god dialog med sudanske myndigheter.

Norske myndigheter var lenge usikre på hvilke forhold minerydderen ble holdt under.

I TRYGGHET: 
De 4 løslatte minerydderne poserer i Khartoum  sammen med Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki ( i midten foran) og Piere Buyoya, OAU-forhandlingsleder. John Sörbö til høyre i bildet. Helt til venstre briten Chris Fielding, og i midten bak sør-afrikanske Thabo Siave.
Foto: Trine Jøranli Eskedal / NTB scanpix
I TRYGGHET: De 4 løslatte minerydderne poserer i Khartoum sammen med Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki ( i midten foran) og Piere Buyoya, OAU-forhandlingsleder. John Sörbö til høyre i bildet. Helt til venstre briten Chris Fielding, og i midten bak sør-afrikanske Thabo Siave. Foto: Trine Jøranli Eskedal / NTB scanpix Vis mer