FRI MANN: I 1991 ble Cataresa Mattews (14) funnet drept og voldtatt i Dixmoor, utenfor Chicago. Et år etter ble John Harden og fire andre tenåringsgutter dømt for drapet, til tross for at DNA-bevis pekte i rettning av en annen gjerningsperson. Nå, 20 år etter, er han en fri mann. (AP Photo/The Southern, Paul Newton)
FRI MANN: I 1991 ble Cataresa Mattews (14) funnet drept og voldtatt i Dixmoor, utenfor Chicago. Et år etter ble John Harden og fire andre tenåringsgutter dømt for drapet, til tross for at DNA-bevis pekte i rettning av en annen gjerningsperson. Nå, 20 år etter, er han en fri mann. (AP Photo/The Southern, Paul Newton)Vis mer

John Harden skulle sone 80 år for drap og voldtekt av Cateresa (14)

Etter å ha sittet uskyldig dømt i 20 år, er 36-åringen nå en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1992 ble James Harden (36) dømt til 80 år i fengsel, men etter 20 år som uskyldig dømt kunne han forlate fengselet i Illinois som en fri mann.

- Det er som å blåse nytt liv i kroppen min, sier han, ifølge Associated Press.  

Han var bare 17 år da han og fire andre ble sendt i fengsel for drap og voldtekt av 14 år gamle Cateresa Matthews i Dixmoor, i 1991.  

Nye DNA-bevis viser imidlertid at han var uskyldig.
   Vil snakke med Cateresas mor Harden fikk aldri fullført videregående skole, han har aldri hatt en jobb eller tatt førerkortet - nå er han usikker på hva han skal gjøre som en fri mann.

Hans foreldre døde mens han var i fengsel, og hans gjenlevende slektning er en bestefar i Chicago. 

 Han håper at han kan få kontakt med mora til den avdøde 14-åringen.

- Jeg vil ikke at hun fremdeles skal sitte å tro at vi hadde noe med drapet på datteren hennes, sier han.  

Torsdag beordret en dommer at Harden, men også at hans halvbror Jonathan Barr og meddømte Robert Taylor, skulle frikjennes fordi DNA-bevisene peker mot en annen mistenkt.  

Taylor slapp fri på torsdag, mens Barr må vente til at alt papirarbeidet er på plass.  

- En dag eller to etter å ha sittet i fengsel i 18, 20 år, så er det bare en dråpe i havet, sier advokat Craig Cooley i «Innocence Project», som har jobbet for å få saken gjennopptatt. 

- Han har mistet barndommen sin. Du kan ikke sette en prislapp på det. Han er sint over hva som har skjedd, men tilgir og er klar for å komme seg videre, sier Cooley.

Til Associated Press sa Taylor at han fremdeles måtte vende seg til tanken på å være fri.
- Men jeg visste at denne dagen skulle komme, sier Taylor.

Presset til å tilstå De to andre som ble dømt i samme sak, Robert Lee Veal (34) og Shainne Sharp (36), fikk betraktelig kortere straffer og har vært ute noen år, men aktoratet ønsker nå å be om at også disse dommene skal fravikes. 

14 år gamle Cateresa forsvant etter å ha gått fra bestemoren sitt hus i Dixmoor, like utenfor Chicago, i november 1991. Fire uker seinere ble hun funnet - med et skuddsår i munnen - i nærheten av en motorvei.

Mordet sto uløst i ett år. Så ble de fem tenåringene arrestert i 1992. 

De fem guttene fikk tilnavnet «The Dixmoor Five», og selv om DNA-bevis fra den avdøde ikke matchet noen av guttene fortsatte saken mot dem. Det ble funnet rester av sperm på 14-åringen som pekte i rettning av en uidentifisert mannsperson, likefult ble tenåringene dømt.

Ifølge Associated Press signerte Veal og Taylor en tilståelse og sa seg enige i å vitne mot de andre i saken.

Nå sier advokatene at Veal, som den gang var 15 år, ikke kunne lese og at han hadde store læringsvansker, og visste dermed ikke hva han skrev under på.  

Taylor, som også tilsto, har seinere sagt at han ble presset til det, og har trukket tilbake sitt vitnesbyrd. 

Ifølge deres advokater ble de fortalt at de kunne få se foreldrene sine igjen om de tilsto drapet.

Serievoldtektsmann står bak Årsaken at saken nå har blitt gjenopptatt skyldes arbeidet til advokat Tara Thompson.

Thompson jobber med et prosjekt om frifinnelser ved jusfakultetet ved universitetet i Chicago, og i mars 2011 hun fant ut at DNA fra sæden heller peket mot en serievoldtektsmann, som også tidligere er dømt for væpna ran.

Mannen var 32 år gammel da Cateresa ble drept.

Han som nå soner en narkotikadom i Illinois. Mannen er ikke dømt i drapssaken på Cateresa, men skal være under etterforskning.  

- Vi er heldige som fant bevis. Etter ett og et halvt år med leting fant vi endelig bevis som vi hele tiden ble fortalt at ikke fantes, sier Cooley til Huffington Post.  

Politisjef i Dixmoor, Lanell Gilbert, erkjenner at bevisene i saken ikke var lagret på en måte som ga enkel tilgang til dem. Han lover at det nå skal lagres på en tilfredsstillende måte. 

Forbud mot dødsstraff Denne saken er en flerfoldige av saker som har blitt kjent i det siste hvor uskyldige har blitt dømt i Illinois. Anklager om at politiet i Chicago torturerte og tvang fram tilståelser i flere saker førte til et forbud mot dødsstraff i Illinois.

Dette ble innført av guvernør Pat Quinn tidligere i år.  

- Det er umulig å skape et perfekt system, et som er feilfritt og uten diskriminering av rase, økonomiske forhold eller geografi. Etter å ha gått igjennom alt materiale jeg har fått har jeg konkludert med at å ha et perfekt dødsstraff system er umulig i vår stat. Derfor mener jeg det er riktig å avskaffe dødsstraff i vår stat, sa Quinn da han skrev under på den nye loven.   

GLAD: Her slipper James Harden (36) ut av fengsel etter å ha sittet 20 år i fengsel for drap og voldtekt av en 14 år gammel jente. Nye DNA-bevis har fått han og fire andre frikjent. Foto: AP Photo/The Southern, Paul Newton
GLAD: Her slipper James Harden (36) ut av fengsel etter å ha sittet 20 år i fengsel for drap og voldtekt av en 14 år gammel jente. Nye DNA-bevis har fått han og fire andre frikjent. Foto: AP Photo/The Southern, Paul Newton Vis mer