-RUSSISK RAKETT: USAs utenriksminister John Kerry mener raketten som skjøt ned Malaysia Airlines MH17 var russisk. Nå oppfordrer han Russland til å gå aktivt inn for at granskingen av ulykka vil bli fullverdig. Foto: Hans Punz / EPA / NTB Scanpix
-RUSSISK RAKETT: USAs utenriksminister John Kerry mener raketten som skjøt ned Malaysia Airlines MH17 var russisk. Nå oppfordrer han Russland til å gå aktivt inn for at granskingen av ulykka vil bli fullverdig. Foto: Hans Punz / EPA / NTB ScanpixVis mer

John Kerry: - Bevisene peker på separatistene

Den amerikanske utenriksministeren er ikke i tvil om raketten som skjøt ned Malaysia Airlines-flyet var russisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs utenriksminister John Kerry går hardt ut mot de ukrainske separatistene, som er mistenkt for å ha skutt ned et fly fra Malaysia Airlines på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

- Bevisene retter en veldig klar pekefinger mot de prorussiske separatistene øst i Ukraina, sier Kerry i et intervju med CNN.

- Russisk rakettsystem
Utenriksministeren er overbevist om at rakettsystemet, som ble brukt til å skyte ned flyet, er overlevert separatistene av russiske støttespillere.

Kerry forteller også at store mengder våpen har krysset den ukrainskrussiske grensen i løpet av den siste måneden. Våpnene er ment å hjelpe separatistene i deres kamp mot myndighetene.

Nå oppfordrer han Russland til å «gå ut offentlig og delta i arbeidet med å sørge for at det blir en fullverdig etterforskning».

Går hardt ut
USA har også tidligere vært tydelig på at de mener at flyet ble skutt ned av en bakke-til-luft-rakett, sannsynligvis avfyrt av russiskstøttede separatister.

President Barack Obama gikk fredag hardt ut mot Russlands påståtte støtte til de pro-russiske separatistene.

- Bevisene viser at flyet ble skutt ned av et missil i et område kontrollert av separatister som er støttet av Russland, sa han.

Også den erfarne og innflytelsesrike republikanske senatoren John McCain har tidligere vært klar på at han mener USA vil måtte svare på kraftig vis dersom det viser seg at prorussiske separatister eller Russland står bak, og at det hendelsen i så fall dramatisk forandrer USAs involvering i konflikten i Ukraina.

- Hvis dette er et resultat av handlinger fra enten separatister eller Russland som tok feil og trodde dette var et ukrainsk krigsfly, så vil helvete bryte løs, og det bør det, sa McCain til MSNBC.