John Lewis er død

Omtales som en av de største heltene i amerikansk historie.

DØD: Borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis, her fotografert i 1999 utenfor Kongressen, døde fredag. Foto: Khue Bui / AP / NTB scanpix
DØD: Borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis, her fotografert i 1999 utenfor Kongressen, døde fredag. Foto: Khue Bui / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John Lewis, som ble banket opp av politi i Alabama i 1965 og siden ble en innflytelsesrik kongressrepresentant, er død, 80 år gammel.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, bekreftet Seint fredag kveld at Lewis er død, og kalte ham en av de største heltene i amerikansk historie.

Hans død kom ikke som noen stor overraskelse etter at han i fjor opplyste at han hadde kreft i bukspyttkjertelen.

Borgerrettsikon

Lewis var i sine unge år en av forgrunnsfigurene i borgerrettskampen i Sørstatene, sammen med Martin Luther King, og ble nesten drept da han ble banket opp av politiet den såkalte Blodige søndagen i Selma i Alabama.

Han var sammen med King også under den store marsjen i Washington i 1963, da han som 23-åring talte rett før King holdt sin berømte «I Had a Dream»-tale.

På 80-tallet gikk han inn i politikken for alvor, og i 1986 ble han valgt inn i Kongressen fra Atlanta i delstaten Georgia. Han ble etter hvert en av lederne i Demokratenes partigruppe og skulle gjenvelges igjen til høsten etter 34 år i Washington.

Dedikert

Lewis nektet å være med på innvielsen av Donald Trump som president fordi han mente han var ulovlig valgt på grunn av russisk innblanding. Da Trump seinere uttalte seg om «shithole countries», konkluderte Lewis med at Trump rett og slett var rasist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer