AVSLUTTER BEHANDLINGEN: Den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain avbryter kreftbehandlingen. McCain fikk hjernekreftdiagnosen i fjor. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
AVSLUTTER BEHANDLINGEN: Den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain avbryter kreftbehandlingen. McCain fikk hjernekreftdiagnosen i fjor. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

John McCain avslutter kreftbehandlingen

Det bekrefter senatorens familie i en pressemelding.

Den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain avslutter kreftbehandlingen han har mottatt i rundt ett år.

Det melder McCains familie selv i en pressemelding.

I samme pressemelding meddeler familien at det nå går mot slutten for den profilerte republikanske senatoren.

«I fjor sommer delte senator McCain nyheten som vår familie allerede visste: At han hadde blitt diagnostisert med en aggressiv hjernesvulst, og at prognosene var dårlige. I året som har gått har John overgått forventningene knyttet til hans overlevelse. Men sykdomsprogresjonen og alderens ubønnhørlige forløp, avgir sin dom», skriver familien, og legger til:

«Med sin sedvanlige viljestyrke har han nå valgt å avbryte medisinsk behandling».

UNNSKYLDE: Milliardæren Donald Trump er nok en gang i hardt vær etter å ha slengt med leppa til tidligere presidentkandidat John McCain. Nå nekter han å unnskylde seg. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer

Diagnostisert etter inngrep

19. juli i fjor ble det kjent at senator McCain hadde fått påvist en hjernesvulst. Den ble oppdaget da legene skulle fjerne en blodpropp over McCains øye uka før.

Det ble tidlig klart at svulsten bragte med seg svært dystre framtidsutsikter. Under et intervju med CBS-programmet «60 minutes» i september i fjor, sa McCain selv at han hadde fått en «svært dårlig prognose».

Den amerikanske senatoren sa da at han av og til kjenner frykt for det som skjer med ham, men at han føler takknemlighet for å ha levd «et storslagent liv».

På tross av sykdommen har ikke McCain trukket seg helt tilbake fra offentligheten, selv om hans politiske virke naturlig nok har blitt påvirket. Seinest i november i fjor ble han gjenvalgt til senatet.

Krigshelt

McCain er en av de mest respekterte og erfarne politikerne i Det republikanske partiet. Selv om USAs president Donald Trump tilhører samme parti, har tonen dem i mellom vært langt fra god.

Arizona-senatoren er også krigshelt, og tjenestegjorde i det amerikanske forsvaret under Vietnam-krigen. Han var pilot, og under et bombetokt i 1967 ble flyet hans skutt ned av en luftrakett.

Da han skjøt seg ut av flyet, brakk han et bein og begge armene. Han ble deretter tatt til fange hvor McCain ble utsatt for tortur. Han satt fanget i seks år.

Allerede en drøy måned etter at Donald Trump meldte at han ville bli USAs neste president, skapte Trump store overskrifter for sine karakteristikker av McCain.

- Han er ikke en krigshelt, sa han ifølge CNN, før han fortsatte:

- Han er en krigshelt fordi at han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å si det til deg. Han er en krigshelt fordi han ble fanget.

Presidentkandidat

For nordmenn er McCain kanskje best kjent som tidligere presidentkandidat. I 2008 vant han republikanernes nominasjonsvalg.

Sammen med visepresidentkandidaten Sarah Palin, tapte McCain valget mot demokratenes presidentkandidat Barack Obama. Etter åtte år med republikaneren George W. Bush som president, ville USA heller ha en demokrat.

I motsetning til USAs siste presidentvalgkamp mellom Hillary Clinton og Donald Trump, var valgkampen mellom McCain og Obama mer sivilisert.

Den republikanske senatoren tok blant annet på hederlig vis Obama i forsvar overfor sine egne velgere, deriblant én velger som mente Obama var araber.

Dagbladet oppdaterer saken.