FULL UENIGHET: Programleder Jimmy Kimmel har i flere dager på rad langet ut mot helsereform-forslaget til Donald Trump og Bill Cassidy. Kimmel er selv svært interessert i USAs helsetilbud, da hans barn tidligere slet med sykdom. Årsaken til at Kimmel retter kritikken mot Cassidy spesielt, er at Louisiana-senatoren var gjest i Kimmels talkshow i mai. Da lovet senatoren dyrt og hellig at han ville være imot ethvert forslag som ikke beskyttet folk med medfødte sykdommer eller som innebar at forsikringsselskaper kan fastsette en årlig grense. Video: CNN Vis mer

John McCain knuser igjen Donald Trumps store politiske drøm

Sier nei til Republikanernes siste helsereform-forslag. Får trolig ikke nok stemmer til å avskaffe Obamacare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump og Det republikanske partiets store politiske drøm og ambisjon har vært å skrote tidligere president Barack Obamas helsereform.

«Opphev og erstatt» har vært et slagord for republikanerne helt siden Obama iverksatte sin helsereform i 2010.

Og med presidenten og flertall i begge kamrene i Kongressen, skulle en tro at veien var lagt for at partiet får gjennom sine egne lovforslag.

Knuser partiets forsøk

<strong>NEDERLAG:</strong> For president Donald Trump og Det republikanske partiet. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix
NEDERLAG: For president Donald Trump og Det republikanske partiet. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer

Men nå har en av Trumps egne partifeller, og en av Det republikanske partiets mest profilerte senatorer, John McCain, knust partiets siste forsøk på skrotingen av Obamacare.

De to republikanske senatorene Lindsey Graham fra Sør-Carolina og Bill Cassidy fra Louisiana la forrige uke fram et nytt lovforslag som skulle avvikle Obamacare og gi delstatene større makt til å fastsette egen helsestandard.

De har jaktet på de 50 stemmene de trenger for å få forslaget sitt gjennom i Senatet. Ifølge nyhetsbyrået AP er forslaget så godt som dødt uten McCains stemme.

- Kan ikke stemme for det

Det har vært ukjent hvordan John McCain, som var republikanernes presidentkandidat i 2008, ville stille seg til forslaget. Men i dag kom han med en knusende dom over forslaget, som etter planen skal stemmes over neste uke.

<strong>SIER NEI:</strong> For andre gang på under to måneder sier John McCain nei til sitt eget partis helseforslag. Foto: AP Photo/Cliff Owen/NTB Scanpix
SIER NEI: For andre gang på under to måneder sier John McCain nei til sitt eget partis helseforslag. Foto: AP Photo/Cliff Owen/NTB Scanpix Vis mer

Han sier han ikke kommer til å stemme for forslaget, noe som betyr at Republikanerne ikke har de 50 nødvendige stemmene for å få forslaget gjennom. Fra før har senator Rand Paul fra Kentucky og Susan Collins fra Maine uttalt at de ikke vil stemme for forslaget.

- Jeg kan ikke med god samvittighet stemme for Graham/Cassidy-forslaget. Jeg mener vi kan gjøre en bedre jobb sammen som Republikanere og Demokrater, og vi har ennå ikke prøvd skikkelig. Samtidig kan jeg heller ikke støtte det uten å vite hvor mye det vil koste, hva det vil bety for forsikringskostnader og hvor mange mennesker som vil bli hjulpet eller bli skadelidende av forslaget, skriver McCain i en uttalelse.

- Ingen glede av det

Samtidig sier McCain at han ikke har noe glede av å stemme mot forslaget.

- Jeg har ikke noe glede av å uttale at jeg er uenig. Langt ifra. Forfatterne bak lovforslaget er nære venner av meg, og jeg beundrer dem. Jeg vet at de handler etter sine egne overbevisninger og hva de mener er best for landet. Det samme gjør jeg, skriver han.

Han understreker videre at han mener en ny helsereform må bli grundig debattert og utredet, og at begge partier bør bli enige om en reform som kan bli stående i lang tid.

McCain har tidligere i år også vært et horn i siden på Trump og de delene av partiet som har ønsket å erstatte Obamacare så fort som mulig. I juli stemte han også imot et utkast til ny helseplan, som gikk ut på at bare deler av Obamacare skulle avvikles.

Massivt nederlag

For president Donald Trump er situasjonen et massivt nederlag. I valgkampen gikk han til frontalangrep på Obamacare og forsikret at noe av det aller første han ville gjøre, var å fjerne helsereformen Obama innførte i 2010. Han lovet også at han ville føre en ny helsepolitikk som både skulle kutte de offentlige utgiftene og ta vare på de svakeste. Det har han foreløpig ikke klart.

Det at det siste forslaget fra Republikanerne heller ikke ser ut til å gå gjennom, er også et stort nederlag for Senatets majoritetsleder Mitch McConnell. Trump har hintet om at McConnell bør gå av dersom han ikke klarer å få gjennomslag for avskaffelse av Obamacare.

Angrep fra Jimmy Kimmel

En av dem som den siste uka har markert seg som den sterkeste motstanderen av Republikanernes siste forslag, er talkshow-vert Jimmy Kimmel.

I dag kom han med følgende melding på Twitter.

- Takk, senator John McCain for at du er en helt igjen, igjen og nå igjen, skriver talkshow-verten.

UTTALEFEIL: Den amerikanske presidenten, Donald Trump, hadde en lunsj med flere afrikanske ledere. I talen sin snakker Trump om et afrikansk land som ikke finnes. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I løpet av uka har han gått til kraftig angrep på Louisiana-senator Bill Cassidy for «det grusomme lovforslaget», og har holdt kritikken gående nærmest gjennom hele uka.

Årsaken til at Kimmel retter kritikken mot Cassidy spesielt, er at Louisiana-senatoren var gjest i Kimmels talkshow i mai.

Da lovet senatoren dyrt og hellig at han ville være imot ethvert forslag som ikke beskyttet folk med medfødte sykdommer eller som innebar at forsikringsselskaper kan fastsette en årlig grense, eller en grense på livstid, for hvor mye man kan få utbetalt i forsikring, skriver NTB.

- Løy for meg

Disse retningslinjene døpte Cassidy «The Jimmy Kimmel test», ettersom løftene kom kort tid etter at Kimmel hadde holdt en åpenhjertig tale om sin nyfødte sønn som hadde en medført hjertefeil og trengte dyr og omfattende kirurgi.

MÅLLØSE: CNNs TV-vert John King og New York Times korrespondent Julie Hirschfeld Davis visste ikke hva de skulle si etter å ha sett hva president Donald Trump retweetet fra sin offisielle Twitter-konto. Video: CNN Vis mer

Selv har Kimmel mer enn nok penger til både det og salt i maten, men talkshowverten tok til orde for de millionene av amerikanere som ikke er like privilegerte.

- Dessverre, og utrolig nok, har Cassidy foreslått en lov som vil la stater gjøre nøyaktig det han sa de ikke skulle få gjøre. Han snudde plutselig helt, hvilket betyr at han enten ikke forstår sitt eget lovforslag, eller så løy han for meg. Så enkelt er det, sa Kimmel under tirsdagens sending, ifølge NTB.

Savner analyser

Hovedargumentasjonen blant republikanernes motstandere har vært at de frykter forslaget vil være et skritt tilbake som vil føre til at mange millioner amerikanere mister helseforsikringen sin, og at mange andre må betale mye mer for helseforsikring.

Samtidig mener McCain at analysene om konsekvensene av en ny lov må ferdigstilles av det upartiske Congressional Budget Office (CBO).

I januar anslo CBO at det å fjerne Obamacare uten å erstatte det med en ny ordning, ville føre til at 32 millioner mennesker mistet forsikringen sin innen 2026. Det vil også føre til at forsikringspremiene kan stige med 50 prosent i året etter at loven blir fjernet. CBO anslår at premiene nesten vil dobles i løpet av et tiår.

Obamacare

  • Helsereformen Patient Protection and Affordable Care Act, populært kalt Obamacare, ble vedtatt i Kongressen i 2010 og iverksatt fra 2014.
  • Reformen gjør det obligatorisk for amerikanere å ha helseforsikring. S
  • Systemet er i hovedsak basert på at folk blir pålagt å tegne forsikring i et privat selskap.
  • 22 millioner er forsikret gjennom det såkalte Obamacare-markedet. De aller fleste andre, 155 millioner mennesker, har helseforsikring gjennom arbeidsgiver. Offentlige helseprogrammer finnes for utvalgte grupper, som pensjonister, krigsveteraner og fattige.
  • Folk med lav inntekt får subsidier fra staten til å betale forsikringen. Loven gjorde at barn kan stå på foreldrenes forsikring fram til de er 26 år gamle, den begrenset muligheten for prisøkninger og gjorde det ulovlig å avvise kunder som allerede var syke.
  • Motstanderne mener reformen er en innskrenkning av individets frihet. Et forsøk på å få loven kjent grunnlovsstridig ble avvist av høyesterett 25. juni 2012.
  • Etter innsettelsen fredag 20. januar signerte Donald Trump sin første presidentordre om å «minimere den økonomiske byrden» som følge av Obamacare, «i påvente av avskaffelse» av reformen.

    Kilder: NTB, Washington Post

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer