LANDET: Donald Trump ankommer her Alabama i forkant av valgmøtet i Alabama. Foto: REUTERS / Aaron P. Bernstein / NTB scanpix
LANDET: Donald Trump ankommer her Alabama i forkant av valgmøtet i Alabama. Foto: REUTERS / Aaron P. Bernstein / NTB scanpixVis mer

John McCain knuser Trumps store drøm: - Det var veldig uventet. Forferdelig

Donald Trumps helsereform mot en uviss skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag talte USAs president Donald Trump til et valgmøte i Alabama. Talen kom samme kveld som det ble kjent at John McCain igjen knuste Donald Trumps store politiske drøm.

Nemlig å skrote president Barack Obamas helsereform.

- Forferdelig

Natt til lørdag kom Donald Trumps første reaksjon på McCains nei, og han fortalte at han under arbeidet med den nye helsereformen hadde fått en liste over 10 senatorer som ville si nei og som han burde snakke med for å få dem til å si ja.

- Jeg satt i telefon i Det ovale kontor i ukevis og ropte til folk, fortalte Trump.

McCain sto ikke på den lista, sa Trump. Derfor ble han overrasket over hans nei.

- Det var veldig uventet. Forferdelig. John McCains valgkamp handlet om «repeal and replace», men så bestemte han seg for å gjøre noe annet. Og det er greit. Men vi skal få det til slutt, sa Trump.

Han var først og fremst i Alabama for å støtte valgkampen til Luther Strange, som kjemper for en plass i Senatet. Og det var innimellom alle lovprisningene av Strange at Trump kom med små stikk til McCain.

Trump ga fra scenekanten uttrykk for at han ikke har gitt opp å få gjennom sin helsereform, for han har håp om at en av senatorene som så langt har vendt tommelen ned, Rand Paul, vil snu.

- Rand Paul sto på den lista med 10 personer, og folk sa han definitivt ville si nei. De sa at jeg ikke skulle kaste bort tid på ham. Men han har sagt ja tidligere, og jeg har ikke gitt opp ham. Hadde det ikke vært ironisk om han tok McCains plass. De liker hverandre ikke, sa Trump, som fortalte at han hadde god tro på at de skulle få gjennom reformen denne gangen.

- Så ble det tommel ned fra John McCain. Det var trist. Det er en forferdelig ting det som har skjedd med det republikanske partiet, sa Trump.

FULL UENIGHET: Programleder Jimmy Kimmel har i flere dager på rad langet ut mot helsereform-forslaget til Donald Trump og Bill Cassidy. Kimmel er selv svært interessert i USAs helsetilbud, da hans barn tidligere slet med sykdom. Årsaken til at Kimmel retter kritikken mot Cassidy spesielt, er at Louisiana-senatoren var gjest i Kimmels talkshow i mai... Vis mer

Nytt forslag

De to republikanske senatorene Lindsey Graham fra Sør-Carolina og Bill Cassidy fra Louisiana la forrige uke fram et nytt lovforslag som skulle avvikle Obamacare og gi delstatene større makt til å fastsette egen helsestandard.

Det var lenge ukjent hvordan John McCain ville stille seg til forslaget, men fredag avviste han det ettertrykkelig.

Det betyr igjen at Republikanerne ikke har de 50 nødvendige stemmene for å få forslaget gjennom, ettersom senator Rand Paul fra Kentucky, som Trump altså ikke har gitt opp, og Susan Collins fra Maine, har uttalt at de ikke vil stemme for forslaget.

Jeg kan ikke med god samvittighet stemme for Graham/Cassidy-forslaget. Jeg mener vi kan gjøre en bedre jobb sammen som Republikanere og Demokrater, og vi har ennå ikke prøvd skikkelig. Samtidig kan jeg heller ikke støtte det uten å vite hvor mye det vil koste, hva det vil bety for forsikringskostnader og hvor mange mennesker som vil bli hjulpet eller bli skadelidende av forslaget, skrev McCain i en uttalelse.

McCain har tidligere i år også vært et horn i siden på Trump og de delene av partiet som har ønsket å erstatte Obamacare så fort som mulig. I juli stemte han også imot et utkast til ny helseplan, som gikk ut på at bare deler av Obamacare skulle avvikles.

«Rocket man»

Men McCain var ikke den eneste som fikk negativ omtale under Trumps tale i Alabama. Han hadde også spart noen minutter til Kim Jong-un.

Nord-Korea har sagt at de kan komme til å teste en hydrogenbombe over Stillehavet, og de siste dagene har Kim Jong-un svart på Trumps harde retorikk.

I en uttalelse seint torsdag kveld sa Kim at Trump er «uegnet til å være øverstkommanderende for et land». Han beskrev også Trump som «en skurk og en gangster som liker å leke med ild».

Trump nevnte riktignok aldri Kim ved navn, men omtalte ham ved navnet han har brukt i det siste: «Rocket man».

- Vi kan ikke ha gale menn der ute som skyter raketter overalt. «Rocket man» skulle blitt tatt hånd om for lenge siden. Clinton, jeg kommer ikke til å nevne republikanere, og Obama. Dette er en annen tid, men dette skulle blitt tatt hånd om for åtte år siden, for fire år siden. Og for 25 år siden, sa Trump.

- Men vi vil gjøre det fordi vi ikke har noe valg. Nå snakker han om et stort våpen, som skal eksplodere over Stillehavet. Og det kommer til å føre til store skader.

Trump oppsummerte sin omtale av Kim på følgende måte:

- Han kan være smart, strategisk eller gal. Samme hva så skal vi ta hånd om det.