John Profumo død

Den tidligere krigsministeren i Storbritannia måtte gå av etter sexskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere krigsminister i Storbritannia John Profumo (91) døde natt til i dag på et sykehus i London etter et slag, melder BBC News.

Profumo havnet i sentrum for en av Storbritannias største politiske skandaler noensinne da det i 1963, midt under den kalde krigen, kom fram at han hadde et forhold til luksusprostituerte Christine Keeler samtidig som hun hadde et forhold til den sovjetiske etterretningsoffiseren Jevgenij Ivanov.

Den gifte krigsministeren ble tvunget til å forlate Harold Macmillans konservative regjering, og skandalen bidro også sterkt til at Macmillan-regjeringen tapte valget året etter.

Etter skandalen viet Profumo seg til veldedighetsarbeid, og fikk etter hvert gjenopprettet en del av æren. I 1975 fikk han utmerkelsen CBE, og i 1995 kalte Margaret Thatcher den tidligere tory-ministeren «en av våre nasjonalhelter».

Profumo-skandalen var basis for filmen «Scandal» (1989) med Ian McKellen i hovedrollen som Profumo og Joanne Whalley-Kilmer i rollen som Christine Keeler.

EKTEPAR: John Profumo og kona, skuespilleren Valerie Hobson, på vei til Underhuset i mars 1963. De to holdt sammen til hennes død i 1998.
FEMME FATALE: Christine Keeler på vei til retten i desember 1963.
PÅ SINE ELDRE DAGER: Profumo fotografert i begravelsen til tidligere statsminister Edward Heath i fjor.