John R tømt for olje

Pumpingen av olje fra havarerte lasteskipet «John R» ble ferdig klokka 02 i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Totalt ble skipet tømt for 863 kubikkmeter olje, om lag 820 tonn, men maskinrommet inneholdt en del vann i tillegg til oljen, opplyser beredskapsrådgiver John Robin Nilsen ved inspeksjonsavdelingen i Sjøfartsdirektoratet.

De rundt 15 meter høye tankene ble tømt av lag på åtte-ni mann fra Sjøfartsdirektoratet, Statens forurensningstilsyn og Kystvakta.

- Vi skylder Kystvakta en stor takk. De har håndtert pumpene inne i tankene. Der er det trangt, mørkt og glatt. Dette har vært en vanskelig jobb, sier Nilsen.

Lekkasjer tettes

Taubåtkompaniet overtar nå bergingen av selve fartøyet. Fredag var mannskap fra bergingsbåten «Boa Sys» om bord i havaristen for å sjekke hvordan lekkasjene i maskinrommet og to lasterom kan tettes.

- I løpet av mandag vil en plan for bergingen være klar. Vi håper båten kan slepes uten at den synker, men dette er ikke avklart ennå, sier John Robin Nilsen.

En representant fra Sjøfartsdirektoratet vil følge bergingsarbeidet.

Avhengig av været

Daglig leder Ole Bjørnevik i Taubåtkompaniet sier at dersom alt går etter planen, og været blir brukbart, kan selve arbeidet med å trekke «John R» av grunnen starte like over helga.

Taubåtkompaniet er engasjert til å utføre det praktiske arbeidet med bergingen av det greske bergingsfirmaet Tsavliris Salvage International Ltd, som har skrevet under bergingskontrakt med båtens eier Transmed Shipping Ltd.

(NTB)

PÅ GRUNN: John R ble sittende fast 3,5 nautiske mil vest for Grøtøy i Troms.Foto: SCANPIX