John skulle bare vaske ovnen. Slik så han ut etterpå

Endte opp med tredjegrads forbrenning.

ETSESKADET HÅND:  En steikeovnsvask endte med død hud og hudtransplantasjon for John Rune Antonsen fra Bodø. Bildet øverst til høyre er tatt rett etter at han hadde vasket ovnen, mens bildet nederst viser hånda etter at legene hadde fjernet den døde huden. Foto: Privat
ETSESKADET HÅND: En steikeovnsvask endte med død hud og hudtransplantasjon for John Rune Antonsen fra Bodø. Bildet øverst til høyre er tatt rett etter at han hadde vasket ovnen, mens bildet nederst viser hånda etter at legene hadde fjernet den døde huden. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da 28 år gamle John Rune Antonsen fra Bodø skulle rense steikeovnen for to uker siden, endte han opp med tredjegradsforbrenning, melder Avisa Nordland.

For etter å ha vasket ovnen i rundt tjue minutter begynte høyre-hånda hans å svi. Middelet han brukte var kjøpt på Elkjøp og var av merket Elektrolux.

Hånda føltes blaut - Jeg spraya middelet inn i ovnen, hadde vann på en klut og vaska som vanlig. Jeg hadde hansker på meg, så middelet må ha kommet inn i hansken. Jeg kjente at noe var rart, at det svei og at hånda var litt blaut, sier Antonsen til Dagbladet.

Da Antonsen så tok av seg hansken oppdaget han små blemmer på oversiden av hånda.

- De var små og rare og så ut som vannblemmer. Det kom bare flere og flere. Hånda ble mørkere. Jeg ringte legevakta som sa jeg burde skyldte såret før de henviste meg videre til Giftmiddelsentralen. De sa det var et etseskade og at jeg måtte dra til legevakta for å få det sjekket.

Hud gled av Etter å først ha skyldt hånda gled huden av da Antonsen strøk over hånda. På legevakta ble Antonsen henvist til akuttmottaket på Nordland sykehus.

- De surra hånda inn og jeg dro hjem. Jeg måtte komme tilbake dagen etter fordi de ventet på svar fra bilder. I løpet av natta hadde huden dødd, og de måtte skjære den opp.

Nå må Antonsen transplantere hud til den hudløse hånda fra overarmen.

- Det er forferdelig å ødelegge hånda bare ved ha vasket steikeovnen. Både jeg og samboeren min er litt triste av hele saken.

Fem prosent lut Antonsen, som spurte en ansatt på Elkøp etter ovnrensmiddel og fikk anbefalt nettopp dette produktet, mener han ikke ble advart godt nok. Han mener det ikke holder med merkingen av fem prosent natriumhydroksid på flaska.

- Det var legene som sa at det betydde lut. Hvem kunne tenke seg at det er lut i et slikt vaskeprodukt for storkjøkken? Selgerne i butikken sa ingenting, bare at jeg skulle spraye på og vaske. Jeg har brukte et lignende produkt tidligere uten at det har vært noe stress, og det er ikke så mange som leser bakpå flaska før man bruker det, sier han, og fortsetter:

- Jeg vil få fram hvor farlig dette vaskemiddelet er.

Antonsen, som til vanlig jobber som betongpumpesjåfør, er nå sjukemeldt i flere uker.

STARTET SOM «VANNBLEMMER»:  Åshild Indresøvde i Elkjøp Nordic understreker at rensemiddelet er godkjent av norske myndigheter og merket etter kravene for merking.  Foto: Privat
STARTET SOM «VANNBLEMMER»: Åshild Indresøvde i Elkjøp Nordic understreker at rensemiddelet er godkjent av norske myndigheter og merket etter kravene for merking. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke noe annet å si enn at dette er fælt. Dette er smerter jeg kunne vært foruten, for å si det sånn.

Godkjent vaskemiddel Elkjøp Nordic ved Åshild Indresøvde understreker at rensemiddelet er godkjent av norske myndigheter og merket etter kravene for merking.

- Vi har aldri opplevd noe slikt tidligere. Dette er et produkt som er etsende, og det står tydelig merket med symbol for etsning på baksiden. Det står at man må være forsiktig med å hå væsken på hud, og at man må beskytte øyne og hender og skylle med en gang dersom man får det på seg.

Hun mener kunden i dette tilfellet har vært flink, siden han brukte hansker.

- Han har vært uheldig å få det inn i hansken, og det er selvfølgelig veldig leit når slikt skjer.

Elkjøp startet prosessen med å fjerne produktet fra sitt varesortiment for rundt ett år siden, men det har ikke noe med stor etsefare å gjøre, mener Indresøvde. Det nye middelet inneholder ikke lut, og er noe mildere.

- Vi har ikke trukket produktet fra markedet. Vi har bare bestilt nytt produkt fra Elektrolux, og da har vi fått det andre produktet. Dette er et plukkprodukt som står framme slik at hvem som helst kan ta det med seg, og vi skulle gjerne informert bedre, men det er ikke alle vi snakker med. Middlet er etsende slik som plumbo, som man får kjøpt på butikken, er.

TREDJEGRADSFORBRENNING:  John Rune Antonsen må nå transplantere hud fra overarmen for til overhånda etter at den døde huden ble fjernet. Foto: Privat
TREDJEGRADSFORBRENNING: John Rune Antonsen må nå transplantere hud fra overarmen for til overhånda etter at den døde huden ble fjernet. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer