FUNNET HER: «John Smith» ble funnet forkommen i en snøfonn utenfor denne bilvaskehallen i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor. Etter det har mannen levd uten å vite hvem han er. Foto: Torbjørn Berg / Politiet
FUNNET HER: «John Smith» ble funnet forkommen i en snøfonn utenfor denne bilvaskehallen i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor. Etter det har mannen levd uten å vite hvem han er. Foto: Torbjørn Berg / PolitietVis mer

«John Smith» fikk vite at han var identifisert av Dagbladet

- Lykke er ikke beskrivende, dette er mye mer, sier han til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «John Smith» skal være identifisert som tsjekkisk statsborger, opplyser kriminalvakten i Oslo-politiet til VG i kveld.

- Via Interpol har vi fått identifisert mannen som tsjekkisk borger. Tsjekkisk politi har vært hjemme hos foreldrene til mannen, som bekreftet identiteten sier vaktleder Øystein Torgersen ved kriminalvakten i Oslo-politiet til Dagbladet.

Fikk ikke beskjed
Dagbladet satt i et lengre intervju med den til nå identitetsløse mannen onsdag kveld, men på det tidspunktet kjente han ikke til politiets funn.

- Hva er det du forteller meg? spurte han nesten måpende, før han ble veldig glad.

- Dette var veldig overraskende, sier han, før han haster hjem for å sjekke om nyheten stemmer.

Han sjekker telefonen, og har flere ubesvarte anrop.

- Det kan være at politiet har forsøkt å få tak i meg. Mange av tipsene som har kommet har handlet om Tsjekkia, men jeg har oppfattet innholdet i dem som mer avkreftende om at jeg er fra Tsjekkia, sier han til Dagbladet. 

- Trenger bekreftelse Senere på kvelden fikk John Smith snakket med politiet. Han har god tro på at informasjonen om at han er fra Tsjekkia, og at politiet har funnet foreldrene hans vil vise seg å stemme.

- Det må bekreftes at dette virkelig er foreldrene mine, men jeg tror det er sannsynlig at det er det, sier han til Dagbladet.

Han sier han fortsatt har mange ubesvarte spørsmål, men likevel er svært glad.

- Jeg føler meg reddet fra helvete. Lykke er ikke beskrivende, dette er mye mer, sier han.

Glipp fra politiet Ifølge Smith var det en glipp at opplysningene om at politiet skal ha funnet hans identitet ble formidlet til media før det kom til ham.

- De har beklaget dette, sier han.

Hans bistandsadvokat Cathrine Grøndahl jubler over nyheten, men heller ikke hun har fått bekreftet informasjon fra politiet.

- Dette er fantastiske nyheter. Det er strålende at dette nå ser ut til å gå i orden, sier hun til Dagbladet.