John Solecki (49) løslatt i dag

Kidnappet av pakistansk geriljagruppe i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En amerikansk FN-ansatt som ble kidnappet i Pakistan i februar, er blitt frigitt, melder NTB.

- Vi har funnet John Solecki. Han er i sikkerhet og har det bra, fortalte polititjenestemann Asif Nawez Warriach lørdag, ifølge det samme nyhetsbyrået.

Militante separatister
Den 49 år gamle FN-ansatte ble bortført i byen Quetta den 2. februar i år, og sjåføren hans ble drept i angrepet, melder BBC News.

Solecki leder arbeidet til FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Baluchistan-provinsen sørvest i Pakistan. En militant separatistgruppe som kaller seg Baluchistans Forente Frigjøringsfront (BLUF) har tidligere tatt på seg ansvaret for kidnappingen.

- EKSTREMT GLADE: FNs høykommisær for flyktninger Antonio Guterres mottok nyheten om Soleckis løslatelse med glede. Foto: NICHOLAS BOUVY / EPA / SCANPIX
- EKSTREMT GLADE: FNs høykommisær for flyktninger Antonio Guterres mottok nyheten om Soleckis løslatelse med glede. Foto: NICHOLAS BOUVY / EPA / SCANPIX Vis mer

- Jeg og alle mine kolleger i UNHCR verden over er ekstremt glade over nyheten om at John Solecki har blitt løslatt, etter at han har blitt holdt fanget i mer enn to måneder, sier FNs høykommisær for flyktninger, Antonio Guterres, i en pressemelding, ifølge CNN.

Fortsetter arbeidet
Guterres sier videre at han er spesielt glad på vegne av Soleckis familie og venner. Samtidig retter høykommisæren en takk til alle som har jobbet for å få kollegaen løslatt - deriblant sentrale ledere i Baluchi, samt Pakistanske myndigheter.

- UNHCR ser fram til å fortsette det humanitære arbeidet i Pakistan, som en del av FNs team, som jobber på vegne av hele folket, heter det videre i pressemeldingen.

Lederen for Baluchistan-provinsen, Fakhar ud Din, opplyser at Solecki ble funnet i hytte i landsbyen Khad Koucha, som ligger i Mastung-distriktet i det aktuelle området.

«Trøtt, men ok»
Siden kidnapping i begynnelsen av februar skal den militante BLUF-grupperingen ha kommet med flere uttalelser som indikerte at Soleckis helse var dårlig, melder BBC News.

Ifølge talskvinne i FN, Jennifer Pagonis, er Solecki imidlertid «trøtt, men ok». En talsperson for BLUF skal tidligere ha kontaktet en lokal journalist for å informere om at Solecki var iferd med å bli løslatt.

FN-ANSATT: Amerikanske Solecki leder arbeidet til FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Baluchistan-provinsen i Pakistan. Foto: SCANPIX
FN-ANSATT: Amerikanske Solecki leder arbeidet til FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Baluchistan-provinsen i Pakistan. Foto: SCANPIX Vis mer

Den militante gruppas krav var i utgangspunktet at myndighetene løslot flere tusen nasjonalistiske separatister. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press har BLUF over lang tid ført opprørskamp mot de samme myndighetene.

FIKK BREV: En pakistansk journalist viser fram et brev han mottok fra BLUF i mars, der de krever at drøyt 1000 innsatte i pakistanske fengsler løslates. Foto: BANARAS KHAN / AFP / SCANPIX
FIKK BREV: En pakistansk journalist viser fram et brev han mottok fra BLUF i mars, der de krever at drøyt 1000 innsatte i pakistanske fengsler løslates. Foto: BANARAS KHAN / AFP / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer