Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

John Walker varetektsfengslet

Det var en lavmælt John Walker som svarte «Jeg forstår» etter at den føderale dommeren i dag hadde lest de alvorlige anklagepunktene mot den tidligere Taliban- og al-Qaida-kjemperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Walker møtte for en føderal domstol i Alexandria i Virginia, like sør for Washington etter en lang flytur som startet i Kandahar tirsdag. De alvorligste anklagene mot Walker er medvirkning til drap på en amerikansk statsborger i utlandet og støtte til to terrororganisasjoner, blant dem al-Qaida, som mistenkes for å stå bak terroraksjonene 11. september.

Sikkerhetstiltakene rundt rettsbygningen i Alexandria var meget strenge, men selve rettsmøtet tok i underkant av 15 minutter.

Dette var et rent identifiseringsmøte, og Walker må sitte i varetekt uten mulighet for kausjon fram til 6. februar da det blir fengslingsmøte og Walker skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet. Selve rettssaken kommer neppe opp før til høsten.

Ikke dødsstraff

- Walker ble ikke tvunget til å slutte seg til terroristene. Han valgte terroristorganisasjonen av egen fri vilje, men nå skal han nyte godt av alle rettigheter som det amerikanske rettssystem gir ham, sier justisminister John Ashcroft.

Det var en nyklippet Walker uten skjegg som møtte i rettslokalet torsdag. Hans foreldre og forsvarsadvokat James Brosnahan hadde fått innvilget et kort møte med Walker før selve rettsmøtet, etter at de onsdag kveld ble nektet adgang til å snakke med ham.

Men Walker forsøkte ikke å få øyekontakt med sine foreldre under rettsmøtet. Han sto for det meste med bøyd hode, og kikket bare så vidt opp på aktor som skisserte straffeutmålingen etter at dommeren hadde sammenfattet anklagepunktene.

Walker risikerer en maksimumsstraff på livsvarig fengsel hvis han blir funnet skyldig på alle anklagepunkter. Dødsstraff er utelukket, noe president George W. Bush selv presiserte på TV-nyhetene onsdag kveld.

- Det er en rekke grunner for ikke å tiltale Walker for landsforræderi, sa presidenten. En slik tiltale kunne endt med dødsstraff, men slik vil det ikke bli.

Hett nyhetsstoff

Walker (20) har vært hett nyhetsstoff i USA helt siden arrestasjonen 1.desember i fjor etter det store fangeopprøret i Mazar-i-Sharif der en amerikansk CIA-agent ble drept. Det er ikke klarlagt hvilken befatning Walker hadde med dette drapet, men CIA-agenten hadde allerede hatt Walker i avhør.

Siden arrestasjonen har Walker sittet om bord på USS «Bataan» i Arabiahavet, fram til tirsdag da han i all hemmelighet ble ført til Kandahar og videre til Virginia.

Regjeringen valgte å ta ham til en sivil flyplass, Dulles International Airport, for å vise at det er sivile myndigheter som har ansvaret for den videre rettsforfølgelse. Men selve flyturen gikk med militært transportfly.

Prominente «gjester»

Han får sin egen forsvarsadvokat selv om han i avhør med FBI har frasagt seg retten til advokathjelp. Anklagepunktene mot Walker er utferdiget på grunnlag av hans egen forklaring til FBI under lange og omfattende forhør som strakte seg over 45 dager.

Fengselet utenfor Alexandria huser flere prominente «gjester» for tiden. Storspionen Robert Hanssen, den tidligere CIA-mannen som spionerte for Sovjetunionen/Russland i en årrekke, har denne anstalten som sin hjemmeadresse.

Det samme har Zacarias Moussaoui, den franske statsborgeren som er anklaget for å ha samarbeidet med Osama bin Laden under forberedelsene til terrorhandlingene 11. september. Han risikerer dødsstraff, hvis han blir funnet skyldig. Også et dusin andre mistenkte «terrorister» sitter i dette fengslet.

KORT MØTE: John Walker Lindhs foreldre, Marylin Walker og Frank Lindh, fikk et kort møte med sin sønn under fengslingsmøtet i Virginia torsdag. Begge støtter sin sønn hundre prosent.
I VARETEKT: Den amerikanske Taliban-krigeren John Walker ble dømt til varetekt av en føderal domsstol i dag.
Hele Norges coronakart