John Yettaw på sykehus

Amerikaneren som svømte over til Aung San Suu Kyi og førte til brudd på husarresten er syk. Rettsaken mot fredsprisvinneren utsatt.

UANMELDT BESØK: Amerikaneren John Yettaw tilbrakte flere netter i huset til Aung San Suu Kyi, og førte til brudd på betingelsene for husarrest. Nå er han innlagt på sykehus. Foto: THAKINWE.COM/EPA/SCANPIX
UANMELDT BESØK: Amerikaneren John Yettaw tilbrakte flere netter i huset til Aung San Suu Kyi, og førte til brudd på betingelsene for husarrest. Nå er han innlagt på sykehus. Foto: THAKINWE.COM/EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): John Yettaw, som svømte to kilometer over en innsjø til huset Aung San Suu Kyi satt i husarrest i og fikk overnatte, er nå lagt inn på sykehus etter en kollaps i fengselet, melder Reuters.

Den 54 år gamle amerikaneren skal lide av epilepsi, diabetes og har hjerteproblemer.

Yettaw er siktet for brudd på innvandringslovgivningen, å ha tatt seg inn på forbudt område og selve det å bidra til at Suu Kyi brøt betingelsene for husarrest.

Rettsaken utsatt
Yettaws svømmetur bidro til at han selv, Suu Kiy og hennes hushjelp nå står tiltalt for brudd på betingelsene for husarrest. Den burmesiske opposisjonslederen kan risikere fem år i fengsel.

Rettsaken mot de tre skulle være over på fredag, men endelig domsavsigelse er nå utsatt til 11. august og kan bli videre satt på vent i påvente av Yettaws tilstand.

Suu Kyis advokat forklarer at amerikanske Yettaw ikke var invitert, og at hun derfor ikke har brutt reglene for husarresten, som forbyr besøkende.

- Suu ba ham om å dra tilbake, men det gjorde han ikke. Han sa han var sliten og ville hvile, selv om hun tryglet ham. Etter det tilbrakte han natten i første etasje i huset, sier advokaten til DVB.

Husarrest
- Alle er veldig sinte på denne elendige amerikaneren. Han er grunnen til alle disse problemene, sier advokaten ifølge AP.

Suu Kyi ble satt i husarrest i 1989 og ble tilbudt frihet om hun ville forlate landet, noe hun avslo. Da militærjuntaen i 1990 gikk med på frie valg vant hennes parti NLD, men juntaen nektet å godkjenne resultatet.

Nobelprisvinneren har i perioder vært fri fra husarrest, men da hun har brutt juntaens forbud mot å møte andre opposisjonelle ledere eller vestlig presse, har hun igjen blitt fengslet og satt i husarrest. Den siste perioden i husarrest har vart siden 2003, ifølge Reuters.