John Yettaw siktet etter Suu Kyi-fadese

Kan sende Aung San Suu Kiy i fengsel etter svømmetur.

KAN MÅTTE SONE I FENGSEL: Aung San Suu Kyi, her avbildet på en plakat som viser skjebnen John Yettaw kan ha påført henne. Foto: AP Photo/Katsumi Kasahara/Scanpix
KAN MÅTTE SONE I FENGSEL: Aung San Suu Kyi, her avbildet på en plakat som viser skjebnen John Yettaw kan ha påført henne. Foto: AP Photo/Katsumi Kasahara/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) John Yettaw, som svømte to kilometer over en innsjø til huset Aung San Suu Kyi satt i husarrest i og fikk overnatte,  er siktet for tre forhold etter episoden.

Overnattingsbesøket kan sende Suu Kyi i fengsel opptil fem år.

Yettaw er siktet for brudd på innvandringslovgivningen, å ha tatt seg inn på forbudt område og selve det å bidra til at Suu Kyi brøt betingelsene for husarrest.

Ingen advokat
Det bekrefter en talsmann for den amerikanske ambassaden i Burma til CNN.

John Yettaw har ikke fått oppnevnt noen advokat. Det skal være uvisst hvis eller når dette vil skje.

Han var imidlertid i fin form da han fikk siktelsen opplest.

- Mente ikke noe vondt
Yettaws datter insisterer på at faren ikke mente noe vondt med svømmeturen - som kan få voldsomme konsekvenser.

- Han mente ikke å ødelegge noe, sier hun.

Som Suu Kiy må også Yettaw møte i retten på mandag.

var CNN_ArticleChanger = new CNN_imageChanger('cnnImgChngr','/2009/WORLD/asiapcf/05/15/myanmar.swimmer/imgChng/p1-0.init.exclude.html',1,1); //CNN.imageChanger.load('cnnImgChngr','imgChng/p1-0.exclude.html'); Religiøse grunner
En representant for USAs ambassade i Rangoon har møtt Yettaw under tilsyn av politi og etterretningsagenter.

- Han ville ikke gå i detaljer om sitt opphold i huset. Det kan se ut som han hadde veldig sterke religiøse beveggrunner for det han gjorde, sier Richard Mei, talsmann for ambassaden til The New York Times.

Aung San Suu Kyi, som mottok Nobels fredspris i 1991, har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest. Den siste perioden ble innledet i mai 2003.

Fredsprisvinneren får ikke lov til å ta imot besøkende uten tillatelse. Hun har ikke telefon og diplomatiske utsendinger er gjentatte ganger blitt nektet å besøke henne.