- Johnny Depp kunne aldri seilt henne

Kjendisskuta «Bounty» fra «Pirates of the Caribbean» har lagt til havn i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den berømte seilskuta HMS «Bounty» er på europaturne og la onsdag til kai i Oslo. «Bounty» er kjent fra filmen om «Mytteriet på Bounty» og har både blitt brukt i den andre og den tredje filmen av «Pirates of the Caribbean».

- Vi får vanligvis mange dumme spørsmål fra de som kommer om bord. De vil alle vite hvor Johnny Depp har stått, sier kaptein Robin Wallbridge til Dagbladet. Han har vært kaptein på skuta i 17 år.

- Johnny Depp var en veldig fin og jordnær fyr. Men han veit ingenting om seiling. Jeg tror ikke han hadde vært noen god pirat på ordentlig, sier kapteinen.

Skuta la ut fra Puerto Rico 1. april og kommer til å seile rundt i Europa til midten av desember. Den har et mannskap på 22, hvorav de fleste er amerikanere.

- En enestående bragd Den originale skuta la ut fra England og dro til Tahiti for å fylles opp med brødfruktplanter. Disse plantene skulle brukes som mat til slavene som jobbet på amerikanske plantasjer i Karibia.

- Skuta var 30 meter lang og et relativt lite fartøy. Den kom til Tahiti og var der i fem måneder. Det var et paradis for mannskapet, og de likte seg godt der, sier Sigurd Helland ved Norsk maritimt museum. Han har tidligere vært sjømann og har vært fascinert av «Bounty» hele livet.

Skipet ble lastet, og 28. april 1789, 30 nautiske mil fra øya Tofua i Stillehavet, skjedde det som skulle gjøre skuta verdenskjent.

- Mannskapet ville bli på Tahiti, og førstestyrmann Christian Fletcher ledet et mytteri og overtok kommandoen på skuta. Kapteinen William Bligh og 18 lojale ble satt i en lettbåt og overlatt til seg selv.

Kommandoen under Fletcher dro tilbake til Tahiti, men i frykt for britiske myndigheter tok de ikke sjansen på å bosette seg der. De tok med seg innfødte kvinner til Pitcairnøya i Stillehavet. Der brente de skipet. Etterkommerne av disse lever på øya i dag.

- Det er reisen til den tidligere kapteinen Bligh og de etterlatte over til Australia som er helt enestående. Det var en bragd, sier Helland.

Bligh og resten av mannskapet seilte 3600 nautiske mil, eller 5000 kiliometer over til Australia. Derifra fikk de skyss tilbake til England, hvor de ble tatt imot som helter.

OVERRAKTE GAVE:  - Det går stort sett i kontainerbåter her, så det er flott at det kommer en slik båt, sier Jens Petter Christiansen (f.v.). Han er trafikksjef i Oslo havn og overrakk kaptein Robin Wallbridge en gave. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
OVERRAKTE GAVE: - Det går stort sett i kontainerbåter her, så det er flott at det kommer en slik båt, sier Jens Petter Christiansen (f.v.). Han er trafikksjef i Oslo havn og overrakk kaptein Robin Wallbridge en gave. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer

- England sendte et lite krigsskip ut for å finne mytteristene. Noen få hadde valgt å bli igjen på Tahiti. Disse ble tatt til fange og stilt for krigsrett. Tre av dem ble hengt for mytteriet. I 1808 fant de også levningene av resten av mannskapet på Pitcairnøya. Bare én levde, resten var drept av hverandre i krangler.

Kaptein Bligh ble seinere guvernør i delstaten New Sounth Wales i Australia. I 1814 døde han som viseadmiral.

Populær Mytteriet har fått stor oppmerksomhet, og det har blitt skrevet en rekke bøker og filmer om den. Den mest kjente filmen ble spilt inn i 1962 med Marlon Brando i hovedrollen.

- De visste på håret hvordan «Bounty» så ut, og det har blitt bygget over åtte stykker. Men de fleste har blitt brent i forbindelse med filmingene, sier Helland.

Mens den originale båten var 30 meter lang, er denne dobbelt så stor.

- Dette skipet ligner på de skipene som fantes på den tiden. Men det er altfor høyt under taket her, på et ordentlig skip er det ikke noe poeng å bruke plass på det, sier kaptein Wallbridge.

Han tror mellom 16 000 og 17 000 publikummere vil besøke båten i Oslo de neste dagene.

Skipet vil ligge i Oslo til søndag, før den drar videre til Bergen. 

60 METER: Skuta vil ligge nedenfor Akershus festning til søndag. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
60 METER: Skuta vil ligge nedenfor Akershus festning til søndag. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer