Johnny Olsen - jeger eller bytte?

«Power to the people», utbasunerte høyreekstremisten Johnny Olsen - og knyttet neven. Scenen var Oslo byrett, og Olsen var nettopp dømt ham til seks års fengsel for legemsbeskadigelse, vold og trusler. Nå er han igjen siktet i en alvorlig voldssak - denne gang for drapsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå, som da, forklarer Olsen seg med at han bare har forsvart seg. Det er de andre, blitzerne/antirasistene, som har truet ham. Han mener seg utpekt som «fiende nummer 1». De på sin side beskriver ham som en livsfarlig nynazist.

Men det som ikke kan diskuteres, er at Olsen er en av landets mest kjente høyreekstremister. Gang på gang har bildet av ham preget avisspaltene. Han vil for alltid ha stempelet «Hadelands-morder» klistret til panna, etter at han i 1981 skjøt to unge menn bakfra på en øde veistrekning på Hadeland utenfor Oslo.

Nasjonalist

Selv hevder han at han nå bare vil ha ro og fred sammen med sine meningsfeller - nasjonalistene. Men blitzerne er stadig etter ham, sier han.

Og dette var hovedpoenget til forsvareren hans, advokat Fridtjof Feydt, da byretten behandlet straffesaken mot ham i januar i år.

Olsen sto tiltalt for blant annet å ha skutt en iraner i hånden, og for å ha skutt mot og truet flere blitzere.

Byretten fant Olsen skyldig og dømte ham til seks års fengsel, men gjorde fire år betinget. I straffen ble en reststraff på seks år, som Olsen hadde igjen etter Hadelands-drapene, delvis bakt inn. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig ettersom Olsen har anket til lagmannsretten.

Risikerer strengere straff

Etter helgens voldshendelse i Oslo, der en 18 år gammel jente ble skutt i låret og en drosjesjåfør truet, risikerer Olsen en enda strengere straff i lagmansretten. Flere har dessuten allerede begynt å spørre seg om hvorfor Olsen har vært på frifot til tross for voldshendelsene.
- Slik er rettssystemet, svarer Olsens forsvarsadvokat Marte Svarstad.

(NTB)