Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johnny Olsen dømt til seks års fengsel

OSLO (NTB): Johnny Olsen ble i dag dømt til seks års fengsel for flere tilfeller av trusler, legemsbeskadigelse og brudd på våpenloven. Av fengselsstraffen på seks år er to år ubetinget, mens fire år ble gjort betinget med en prøvetid på tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johnny Olsen fortrakk knapt en mine under byrettsdommer Knut Erik Strøms nesten timelange opplesing av den enstemmige dommen. Etterpå konfererte han kort med advokat Marte Svarstad og erklærte deretter at han tok betenkningstid. Olsen og hans forsvarer har dermed 14 dager på seg til å avgjøre om de vil anke eller godta dommen.

- Power to the people, sa Olsen og løftet en knyttet høyreneve idet han forlot rettssalen. Dette var hans eneste kommentar til hvordan han selv oppfattet dommen.

Skyldig på de fleste punkter

Oslo byrett fant Olsen skyldig i de fleste tiltalepunktene, som dreide seg om blant annet trusler, legemsbeskadigelse og våpenbruk både ved en hendelse på en pub i Oslo i juli 1995 og ved den mye omtalte trefningen mellom sterkt høyreorienterte og militante antirasister 17. mai 1996 ved en leilighet i Lensmanns Hiorts Alle i Oslo.

Her hadde de høyreorienterte en fest i boligen, mens blitzere og antirasister demonstrerte utenfor. En person ble truffet i hånden av skudd Olsen nå er dømt for å ha løsnet fra leilighetens balkong.

I dommen er våpenet som ble brukt inndratt. Olsen ble også pålagt å betale nær 10.000 kroner i erstatning for skader etter skytingen.

Johnny Olsen ble frifunnet på to tiltalepunkter som gjaldt legemsfornærmelse på et annet utested i Oslo i februar i fjor.

Straffet

Olsen ble i 1982 dømt til 18 års fengsel for de såkalte Hadelandsdrapene. Av denne straffen er vel seks år ikke sonet. Retten fant i dag under tvil at det ville være for strengt med en ny fellesdom som innebar soning av hele denne reststiden. Dommen på to års ubetinget fengsel og forøvrig betinget fengsel er dermed i hovedsak i samsvar med aktors straffepåstand.

Klassekampen-bot

I en egen kjennelse ila byrettsdommer Knut Erik Strøm Klassekampens redaktør Jon Michelet en rettergangsbot på 5.000 kroner i forbindelse med Olsen-saken.

Klassekampen trykket 16. januar et bilde av tiltalte Olsen og hans forsvarer, tatt dagen før utenfor rettssalen. Retten godtok ikke Michelets forklaring om at dette ikke var i strid med fotoforbudet som forelå. Det var Johnny Olsens forsvarer som i løpet av saken reiste krav om at retten skullle påtale Klassekampens foto-praksis.

BILDEBEVISET:</B> Politiet rykket inn og oppløste tumulter mellom nasjonalister og blitzere i Oslo 17. mai 1996. Johnny Olsen ble i dag dømt blant annet for å ha løsnet skudd tidligere under sammenstøtene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!