Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johnny Olsen nektet å forklare seg

Høyreekstremisten Johnny Olsen nektet å forklare seg for Oslo byrett da en omfattende voldssak startet mot ham idag. Han nektet også straffeskyld for så å si hele tiltalen - han erkjente kun straffeskyld for ulovlig oppbevaring av våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er det minst alvorlige punktet i tiltalen. Det mest alvorlige er for legemsbeskadigelse med skytevåpen. I tillegg er Olsen tiltalt blant annet for vold, og for å ha framsatt trusler som kan skape alvorlig frykt.

Forholdene Olsen er tiltalt for, dreier seg stort sett om konfrontasjoner Olsen har hatt med representanter for Blitz-miljøet i Oslo, og det antirasistiske miljøet. Det var under et av disse sammenstøtene at Olsen trakk en pistol, og avfyrte skudd. Selv har Olsen, som er en av de tre som ble dømt etter Hadelands-drapene i 1981, forklart at han mener seg utpekt som en av blitzernes fremste fiender. Han har overfor politiet tidligere sagt at han har følt dødsangst når blitzerne nærmer seg.

Traff en iraner?

Ifølge aktor i saken, statsadvokat Per Egil Volledal, traff et av skuddene som Olsen avfyrte under en slik konfrontasjon med blitzerne/antirasistene, en iraner i hånden. Han har siden fått nedsatt førligheten i den ene fingeren med 50 prosent, og vil møte som vitne i Oslo byrett.

- Olsen handlet ikke med forsett da han skjøt. Vi vil føre bevis for at han ikke skjøt for å treffe noen, og at han ikke skjøt i retning av der hvor den fornærmede sto, sa Olsens forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, da rettssaken tok til tirsdag morgen.

Selv valgte Olsen altså å la være og forklare seg om forholdene han står tiltalt for. Dette begrunnet han med at han hadde personlige grunner. Derfor leste aktor opp forklaringene han ga til politiet da han ble avhørt som siktet i saken.

Fryktet blitzerne

Av disse forklaringene gikk det fram at Olsen har vært alvorlig redd for antirasistene og personene som tilhører Blitz-miljøet i Oslo. Han mener derfor at han handlet i nødverge i samtlige av konfrontasjonene med blitzerne og antirasistene.

Om den ene av konfrontasjonene, 17. mai-festen på Ensjø i Oslo i 1996 da Olsen avfyrte skudd, har han forklart at han fryktet for både sitt eget liv og for de øvrige festdeltakernes.

- Det kom blitzere til stedet, et sted mellom 50 og 100, noen av dem forsøkte å tenne på en bombe, jeg følte at jeg måtte ta tak i situasjonen slik at ingen skulle bli skadd eller drept, leste statsadvokat Volledal opp fra Olsens politiforklaring.

Avfyrte skudd

Derfor gikk Olsen ut på balkongen, har han forklart selv. Han hadde med seg en pistol, denne tok han ladegrep på.

- Han har så forklart at han viftet med pistolene slik at angriperne skulle se det og bli skremt. Deretter avfyrte han et skremmeskudd - han mener bastant at dette ikke traff noen, gjenga Volledal fra politiforklaringen.

Ifølge Olsens forsvarer kan forsvaret bevise via fotos som er lagt fram for retten, at Olsen ikke kunne ha skutt iraneren i hånden. Bildene viser at Olsen peker med pistolen i en annen retning enn i retning av der hvor iraneren sto.

- Olsen handlet derfor ikke med forsett, og han skjøt ikke for å skade noen, sa Feydt til retten.

Om de andre punktene Olsen er tiltalt for, sa Feydt at Olsen enten hadde handlet i nødverge, eller at han var uten straffeskyld. Feydt begrunnet anførselen om nødverge med at Olsen føler seg meget truet av antirasistene og blitzerne. Han la også fram dokumentasjon, blant annet klipp fra Blitz' egen avis Smørsyra, som han mener beviser at det pågår en krig mellom blitzerne og høyreekstremistene, og at blitzerne i denne krigen er villige til å ty til sterk bruk av vold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!