Johnny Olsen vil saksøke topp-politikere

- En så farlig mann bør ikke gå løs, sa flere topp-politikere etter at Johnny Olsen ble arrestert for å ha truet antirasister med øks. I dag ble Olsen frifunnet i Oslo Byrett, og vil nå gå til sak mot Carl I. Hagen, Jan Petersen og Ane Sofie Tømmerås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo byrett frifant i dag Johnny Olsen, og mente at den tidligere drapsdømte 37-åringen handlet i nødverge da han svingte ei øks mot blitzere og antirasister under et sammenstøt 6. april 1998.

Dagen etter økseepisoden gikk Carl I. Hagen, Jan Petersen og Ane Sofie Tømmerås ut i Aftenposten og krevde rask og hard justis mot Olsen. - En så farlig mann som Johnny Olsen bør ikke gå løs mens ankesaken behandles, sa Petersen og Tømmerås. Hagen krevde fortgang i behandlingen av Olsens ankesak for en tidligere voldssak.

- De har brutt sine egne regler. De har tråkket på min rettsikkerhet ved å forhåndsdømme meg. De gikk ut i media dagen etter hendelsen, uten å kjenne detaljene i saken, sier Johnny Olsen til Dagbladet.

- De skal få svi

I morgen sender hans advokat Fridjof Feydt brev til Hagen, Petersen og Tømmerås der de blir bedt om å beklage uttalelsene offentlig. Hvis ikke går Olsen til søksmål.

- Jeg vil ha oppreisning. De får beklage offentlig, hvis ikke så skal de få svi økonomisk. Pengene vil jeg gi til KROM eller Frelsesarmeen.

Olsen er overbevist om at politikernes uttalelser har fått store følger for hans person.

- Tiltalen mot meg var et indirekte resultast av politisk press. Jeg måtte sitte tre måneder i varetekt. Anken min for den tidligere saken ble avslått uten begrunnelse, og jeg måtte sitte et år på Ullersmo under langt strengere soningsforhold enn vanlig. Det ødela forholdet mitt til kjæresten, mine familieforhold og mine framtidsutsikter.

- Politikerne vil tape

Advokat Feydt tror de tre politikerne Olsen nå krever unnskyldning fra, stiller tynt i et eventuelt søkmål.

- De er i utgangpsunktet dømt til å tape. Johnny Olsen er frifunnet, og de kan dermed ikke føre sannhetsbevis for det motsatte.

Johnny Olsen har en viss forståelse for at folk kan se på han som en farlig mann, «når du ser hvordan media har omtalt meg». Men nå vil han bli kvitt det han kaller «myter skapt av Blitz».

- Byretten har gitt meg full oppreisning, full frifinnelse, full rettferdighet. Jeg er ingen farlig mann. Jeg har aldri gått til angrep på uskyldige, jeg har aldri vært i slagsmål på bar, jeg har aldri brutt permisjonsvilkårene. Dette koker ned til at Blitz har forfulgt meg, sier Olsen, som nå har sluttet å gå med skuddsikker vest og våpen når han ferdes i Oslos gater.

Overraskede topp-politikere

Både Hagen, Petersen og Tømmerås virket tydelig overrasket, og hadde problemer med å huske saken da Dagbladet i ettermiddag ba dem kommentere Olsens mulige søksmål. Ingen av dem ønsker å kommentere saken før de har fått en formell henvendelse fra advokat Feydt.

GÅR TIL SAK: Advokat Fridtjof Feydt (t.v) studerer dagens dom, men Johnny Olsen finleser politiker-sitater fra dagen etter økseepisoden i 1998.