Johnsen vil bruke mindre oljekroner

Finansminister Sigbjørn Johnsen varsler stramt budsjett og lavere bruk av oljeformuen i neste års budsjett.

STRAMMER INN: Sigbjørn Johnsen varsler mindre bruk av oljeformuen neste år enn handlingsregelen tillater. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
STRAMMER INN: Sigbjørn Johnsen varsler mindre bruk av oljeformuen neste år enn handlingsregelen tillater. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen og resten av regjeringen skal i helga holde budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved Jevnaker.

Men allerede nå antyder han at regjeringen kan komme til å bruke mindre enn 4 prosent av oljeformuen.

Det kan bli smertefullt i et valgår.

Johnsens antydninger kom på YS-konferansen hvor han holdt innledning om den økonomiske situasjonen. Der framholdt han at det igjen er god vekst i norsk økonomi, og at bruken oljeformuen for å saldere budsjettene skal være mindre i gode tider enn i dårlige.

Både i budsjettene for 2009 og 2010 brukte regjeringen langt mer enn det den såkalte handlingsregelen tilsier; fire prosent.

I fjor på denne tida mente mange at man ikke ville komme tilbake til normalen på 4 prosent før i 2012 eller 2013. Nå mener Johnsen at vi allerede i år er tilbake til normalen.

Og neste år vil vekstevnen i fastlandsøkonomien være så god at man må holde igjen på oljepengebruken.

-Vi må holde igjen på bruken av oljepenger i tider når det går godt, sa Johnsen.

Dette kan utløse ramaskrik i kommunesektoren som tørster etter penger. I går var kommunenes organisasjon i møte med regjeringen. Der ga de klart uttrykk for at de forventer en inntektsutvikling som gir mulighet til å gi innbyggerne pålitelige velferdstjenester.

- Vi legger til grunn at kommunesektoren sikres en inntektsutvikling i 2012 som gir mulighet til å videreføre velferdstjenestene og utvikle dem i pakt med de politiske løfter som er gitt, sier KS-leder Halvdan Skard (Ap).   

I sitt innspill til Regjeringens kontaktkonferanse peker KS på at kommunesektoren møter store forventninger til utvikling i og omfanget av kommunale velferdstjenester. Disse overstiger klart det handlingsrommet som samtidig er gitt gjennom inntektsutviklingen til kommunesektoren.  

-Staten og kommunesektoren har et felles ansvar for å gi innbyggerne et sannferdig bilde av hvilke oppgaver som kommunene faktisk kan løse innenfor de inntektsrammene som er gitt. Løfter er til for å holdes, sier Halvdan Skard, men hvis det ikke er ressurser til å gjennomføre alle løftene, bør man heller love mindre, sier Skard.

Overfor Dagbladet understreker Johnsen at det viktigste er å holde orden i økonomien.

- Det er den viktigste forutsetningen for å bære velferden videre. Det er helt avgjørende å holde orden over tid. Slik at vi kan sørge for sosial trygghet, som er det viktigste for folk.

Så lenge det går godt i økonomien bør bruken av oljekroner ligge under fire prosent.

Til tross for god vekst i norsk økonomi vil imidlertid renta trolig forbli lav lenge.

- Europa trenger lave renter i lang tid framover. Og det er viktig at Norge ikke får et særegent rentenivå. For det vil slå rett inn i kronekursen og gå ut over konkurranseutsatt industri, sier Johnsen.