Johnson anklages for å være «uhøflig». Videoen avslører sannheten

«Nei, Boris Johnson fornærmet ikke Frankrike», skriver fransk avis.

«UHØFLIG»: Dette bildet av Storbritannias statsminister Boris Johnson har fått nettet til å koke. Men video av øyeblikket avslører noe helt annet. Video: AP Vis mer

Torsdag var Storbritannias statsminister Boris Johnson på besøk hos Frankrikes president Emmanuel Macron. Temaet var selvfølgelig brexit, men i kjølvannet av møtet var det noe langt mer kuriøst som fikk manges oppmerksomhet.

- Flaut

På et bilde tatt under seansen hviler Johnson beinet på et lite kaffebord som står mellom de to statslederne. Det fikk mange til å fyre løs mot statsministeren, med anklager om manglende dannelse og oppdragelse.

- Det er flaut å se Storbritannias nyvalgte statsminister bruke så langt tid på å dra på besøk til den tyske kansleren og den franske statsministeren, og så legger han beinet på presidentens bord, var reaksjonen til Alastair Campbell, tidligere statsminister Tony Blairs spinndoktor, ifølge BBC.

- Det kan virke trivielt, men det viser en komplett arroganse og mangel på respekt.

GOD TONE: Dette bildet fikk enkelte briter til å skamme seg torsdag. Men det skulle vise seg at Boris Johnson ikke hadde fornærmet hverken Emmanuel Macron eller franskmenn forøvrig. Foto: Christophe Petit Tesson / Pool via REUTERS / NTB scanpix
GOD TONE: Dette bildet fikk enkelte briter til å skamme seg torsdag. Men det skulle vise seg at Boris Johnson ikke hadde fornærmet hverken Emmanuel Macron eller franskmenn forøvrig. Foto: Christophe Petit Tesson / Pool via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Sonia Purnell, forfatter av boka «Just Boris: A tale of blond ambition», en Boris Johnson-biografi, lot seg også irritere.

«Uhøflig og flaut. Se for deg at Macron hadde lagt foten sin på bordet i Buckingham Palace», skriver forfatteren på Twitter.

The Suns politiske redaktør, Tom Newton Dunn, anklaget Johnson for å drive med såkalt «manspreading», et fenomen som har blitt mye diskutert, gjerne i forbindelse med kollektivtransport, der en del menn bruker mer enn et sete fordi de sitte med beina spredt.

«Manspreding i Elyséepalasset. Det skal nok få overbevist Macron», skrev Dunn.

Frifunnet av franskmenn

Der enkelte begjærlig grep muligheten til å kritisere den brexit-generalen og statsministeren, pekte andre på at bildet slett ikke var noen god gjengivelse av det som skjedde under møtet mellom de to statslederne.

For en video av det samme møtet viser at Johnsons fot knapt nok streifet bordet.

«Here er Reuters video av da Boris Johnson la foten på Elyseé-møblementet. Det ser ut til at president Macron foreslo at bordet ville fungere like godt som en fotskammel dersom statsministeren skulle ønske å slappe av, noe Johnson da spøkefullt gjorde», skriver politisk journalist i Sky News, Tom Rayner.

Heller ikke franskmennene lot seg fornærme av at Johnsons sko i et knapt sekund hvilte på bordet.

«Nei, Boris Johnson fornærmet ikke Frankrike ved å legge foten sin på bordet foran Macron», lød dommen fra Le Parisien, som framhevet den ledige tonen mellom de to statslederne.

«Internett reagerer raskt, og noen ganger er det en overreaksjon».

Mannen som tok det omtalte bildet, Christophe Petit Tesson, sier at Johnson gjorde gesten akkurat i det øyeblikket journalistene og fotografene ankom, og at han tok foten ned med en gang.

- Jeg kan bekrefte at det var en humoristisk tone, men de forventet ikke nødvendigvis at dette skulle bli offentlig, sier Tesson.

Brexit-samtaler

Når det gjelder innholdet i møtet så dreide det seg altså om brexit. Boris Johnson håper å få på plass en ny avtale med EU før britene går ut 31. oktober.

Han har pekt på ter problemer med Theresa Mays avtale og den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen, skriver NTB. Johnson mener backstop-løsningen er «udemokratisk og i strid med britisk suverenitet», at den står i veien for britenes endelig mål og framtidige forhold til EU og at den truer fredsavtalen for Nord-Irland.

Macron har signalisert at han støtter dialog for å finne en løsning vedrørende irskegrensen, men at EU ikke har mye å gi britene.

- Jeg ønsker å være veldig tydelig. I den kommende måneden vil vi ikke komme fram til en brexitavtale som avviker mye fra originalen, sa Macron torsdag.

Søndag skal Boris Johnson møte EU-president Donald Tusk i et bilateralt møte på siden av G7-toppmøtet i Biarritz. Tusk har vært helt tydelig på at han ønsker å samarbeide med regjeringen i London på alle mulige måter, med ett unntak.

- Det eneste jeg ikke vil samarbeide med dem om, er en utmeldelse uten avtale. Ønsker Johnson virkelig at historien skal huske h am som Mr. No Deal, spurte Tusk retorisk, ifølge NTB.