Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit:

Johnson droppet pressekonferanse på grunn av bråk fra demonstranter

Storbritannias statsminister Boris Johnson droppet pressekonferansen i etterkant av møtet med EU-kommisjonen leder Jean-Claude Juncker på grunn av bråk fra demonstranter.

BESTEMT: Opposisjonen frykter at Boris Johnson skal klare å tvinge Storbrittania ut av EU 31. oktober. Det ønsket kommenterer han i denne videoen. Video: @BorisJohnson/Twitter. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Storbritannias statsminister Boris Johnson droppet den planlagte pressekonferansen i etterkant av mandagens møte med EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker på grunn av bråk fra demonstranter, melder The Guardian.

Pressekonferansen skulle opprinnelig holdes sammen med Luxemburg sin statsminister Xavier Bettel som dermed møtte pressen uten Johnson.

Demonstrantene buet på den britiske statsministeren da han forlot lunsjmøtet tidligere i dag, og det ble allerede da vurdert om Johnson kom til å bli hørt i nærheten av den høylytte folkemengden.

Kilder skal ha opplyst overfor BBC at det ble foreslått at pressekonferansen skulle holdes innendørs for å komme vekk fra den lille, men høylytte gruppen med demonstranter. Denne forespørselen ble likevel avslått.

Endte uten framgang

Seks uker etter at han overtok etter Theresa May, og seks uker før han har lovet å ta Storbritannia ut av EU, møtte statsminister Boris Johnson mandag EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Luxemburg.

Møtet mellom den britiske statsministeren Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker endte uten framgang, ifølge en uttalelse.

Møtet er det første møtet mellom Johnson og Juncker. Det er ifølge EU en anledning til å få oversikt over de pågående samtalene og diskutere neste skritt.

EU-toppmøtet i oktober vil bli en viktig milepæl, ifølge uttalelsen.

- Slike forslag er ikke kommet

I uttalelsen framholder EU-kommisjonen at Juncker understreket at det er britenes ansvar å komme med løsninger som det er mulig å gjennomføre, og som er i tråd med brexitavtalen.

- President Juncker understreket kommisjonens fortsatte vilje og åpenhet til å undersøke hvorvidt slike forslag innfrir målene med backstop-løsningen. Slike forslag er ennå ikke kommet, skriver EU-kommisjonen.

Møtet fant sted på en restaurant i Luxemburg seks uker før Johnson etter planen skal lede britene ut av EU.

Johnson slåss mot klokka for å få på plass en ny og revidert skilsmisseavtale med EU før 31. oktober, som er datoen som er satt for den britiske uttredenen av unionen.

Underhuset har imidlertid satt foten ned for å gå ut av EU uten en avtale.

- Forsiktig

På møtet med Juncker skulle Johnson gi klar beskjed om at en utsettelse er uaktuelt, skriver BBC. Selv insisterte Johnson på at han «jobber livet av seg» for å forhindre en brexit uten avtale.

På spørsmål fra journalister i Luxemburg om hva han forventet seg av møtet med Juncker, svarte den britiske statsministeren at han var «forsiktig, bare forsiktig».

Juncker sa på sin side at «Europa aldri mister tålmodigheten».

Men frustrasjonen over mangelen på konkrete forslag fra London øker i EU.

- Dersom statsminister Johnson ikke kommer med noe nytt i møtet med Juncker, er det for å være ærlig ikke noen vits i flere samtaler fra vår side. Da blir det en hard brexit, sa Østerrikes europaminister Alexander Schallenberg før møtet.

- Milepæl

Ifølge den britiske utenriksminister Dominic Raab forhandles det om en avtale som er langt bedre enn den forgjengeren Theresa May fikk på plass, og som Underhuset sa nei til.

Han håper en avtale er klar før EUs toppmøte 17. og 18. oktober.

EU-kilder hevder imidlertid at britene ikke har kommet med noen konkrete og realistiske forslag som gir rom for å gjenåpne forhandlingene og revidere avtalen som alt ligger på bordet.

Ikke optimistisk

lfølge EUs brexitforhandler Michel Barnier, som også deltok under mandagens arbeidslunsj, er det «ingen grunn til optimisme».

Johnson har gjentatte ganger lovet å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober, med eller uten en framforhandlet skilsmisseavtale

- Tvil ikke, dersom vi ikke får en avtale – en avtale som er riktig for begge parter – så vil Storbritannia gå ut uansett, skriver han i mandagens utgave av avisa Daily Telegraph.

I en intervju med avisa i helga sammenliknet Johnson Storbritannia med den uregjerlige, grønne tegneseriekjempen Hulken.

- Jo sintere Hulken blir, jo sterkere blir han, sa statsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling