<strong>RASER MOT FREDSPRIS:</strong> Opposisjonslederne Winton Tubman (t.h) og George Weah (t.v) raser mot utdelingen av fredsprisen. Foto: EPA/Ahmed Hmed Jallanzo/Scanpix
RASER MOT FREDSPRIS: Opposisjonslederne Winton Tubman (t.h) og George Weah (t.v) raser mot utdelingen av fredsprisen. Foto: EPA/Ahmed Hmed Jallanzo/Scanpix Vis mer

Johnson-Sirleafs rival raser mot fredsprisen

Kan gi Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf drahjelp i presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Winston Tubman i Liberia mener tildelingen av fredsprisen er uforståelig og uakseptabel.

- Sirleaf fortjener ikke en Nobels fredspris fordi hun har brukt vold i dette landet, sier Tubman, som er en av Johnson-Sirleafs hovedmotstandere foran presidentvalget i neste uke.

- Timingen av prisen er provoserende, mener han.

Ellers i verden hylles Johnson-Sirleaf etter dagens fredspristildeling. Selv sier hun at fredsprisen er til alle kvinnene i landet.

- Prisen er resultatet av mine år med kamp for fred i dette landet, sier presidenten, som deler prisen med den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og demokratiforkjemperen Tawakul Karman fra Jemen.

Betenkt forsker Fafo-forsker Morten Bøås er forundret og betenkt over at Nobelkomiteen har valgt å gi prisen til Johnson-Sirleaf få dager før prisvinneren er en av kandidatene i et viktig presidentvalg.

- Jeg tror ikke Nobelkomiteen ville gjort dette hvis det ikke var et afrikansk land. Det vitner om en litt nedlatende holdning, sier Bøås til NTB.

Han er sikker på at nobelprisen nå vil bli et viktig tema i siste fase av valgkampen. Prisen vil støtte opp under Johnson-Sirleafs argument om at hun er den beste kandidaten fordi hun har de beste kontaktene internasjonalt.

- Men prisen kan også oppleves som et forsøk på å påvirke velgerne, og er det dette Liberia trenger nå? spør Bøås.

Konfliktfylt land Han understreker at valget er svært viktig for å befeste demokratiseringsprosessen i det konfliktfylte landet. Da er det lite heldig at prisen kan bli oppfattet som et forsøk på å hjelpe den kandidaten som FN og land som Norge foretrekker.

- Nobelkomiteen har valgt å se helt bort fra valget, som om det ikke eksisterte. Den burde heller gitt prisen til Ellen Johnson-Sirleaf i fjor eller ventet til et annet år, mener Bøås.

Ifølge Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har valget ikke vært i komiteens tanker.

- Vi har ikke sett an hjemlige forhold. Vi må se på hvem som har gjort mest for fred og har betydd mest for fred, sier han.

Som planlagt Pristildelingen slo ned som en bombe i Liberia der den sentrale valgkommisjonen så seg nødt til å rykke ut og fastslå at valget skal gjennomføres som planlagt.

Ellen Johnson-Sirleaf har mistet mye av den godviljen som brakte henne til topps i 2005, og valget tirsdag betraktes som en lakmustest for Liberias skjøre fred og demokrati.

- Johnson-Sirleafs konkurrenter i presidentvalget vil nok reagere på dette. Som sagt er det jo spesielt at en presidentkandidat får tildelt prisen rett før valget, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til VG.

Fredelig Valgkampen har stort sett vært fredelig, men fredagens prisvinner har ingen sikker seier i lommen. I august advarte Johnson-Sirleaf mot voldsbruk og sa det kunne drive landet tilbake i krig og voldsherredømme.

Hun får ære for betydelig sosial utvikling og framgang. Strøm og rent vann er langsom på vei tilbake til hovedstaden. Kreditorer har avskrevet milliarder i gjeld. Store investeringer er kommet til jernmalmindustrien og oljeutvinning.

Hun møter likevel også kritikk på hjemmebane, blant annet om manglende oppgjør etter borgerkrigen. Massiv arbeidsløshet på over 80 prosent og et korrupt rettsvesen og politi er blant andre kritiske forhold nevnt i Amnesty Internationals rapport i mai.

(NTB)

<strong>FIKK FREDSPRIS:</strong> President Ellen Johnson-Sirleaf. Foto: Reuters/Francois Lenoir/Scanpix
FIKK FREDSPRIS: President Ellen Johnson-Sirleaf. Foto: Reuters/Francois Lenoir/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer