Boris Johnsen er statsminister:

Johnsons mange skandaler: «Ypperlig onanist»

I dag ble det formelt klart at Boris Johnson blir Storbritannias nye statsminister. Veien dit har vært lang og kronglete.

STATSMINISTER: Boris Johnson blir Storbritainnias neste statsminister. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF / NTB scanpix
STATSMINISTER: Boris Johnson blir Storbritainnias neste statsminister. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF / NTB scanpixVis mer

Boris Johnson ville bli konge av verden, ifølge mora hans, men må ta til takke med posten som Storbritannias statsminister.

Muligheten anså han selv som forsvinnende liten for bare noen år siden.

- Mine sjanser for å bli statsminister er omtrent like store som at jeg blir gjenfødt som en oliven, har Johnson sagt gang på gang.

Han har alltid hatt ambisjoner, men så lenge Johnson har vært i offentlighetens søkelys har han også havnet i kontroverser som har gjort veien til det høyeste embetet i Storbritannia vanskelig.

«Skjeløyd krigshisser»

Johnson jobbet i mange år som journalist, men fikk etter hvert sparken for å løyet og diktet opp historier.

Etter at han først ble innvalgt i Underhuset, det britiske parlamentet, i 2001, skrev han en rekke kommentarer for flere britiske aviser. I disse kommentaren slo Johnson ofte verbalt fra seg.

I en lederartikkel i The Spectator i 2003 kalte han daværende president i USA, George W. Bush Jr., en «skjeløyd krigshisser fra Texas» ... «som illustrerer arrogansen i amerikansk utenrikspolitikk», ifølge Telegraph.

I 2006 gikk han til angrep på statsminister Tony Blair i en kommentar i The Telegraph, der han skrev: «De siste ti åra har vi i Tory-partiet blitt vant til Papua Ny-Guinea-inspirerte orgier i kannibalisme og høvding-drap».

Johnson beklaget seinere kommentaren, og la til: «Jeg legger gledelig til Papa Ny-Guinea i min globale liste over land jeg må beklage til».

«Ypperlig onanist»

Også i diktform har Johnson har slått fra seg. I 2016, før han ble utenriksminister, vant han en konkurranse i The Spectator, der målet var å skrive det mest fornærmende diktet om Tyrkias president Recep Erdogan.

I vinnerdiktet kalte han blant annet Erdogan for en «ypperlig onanist», og framstilte tyrkeren som en person som har sex med geiter:

«There was a young fellow from Ankara

Who was a terrific wankerer

Till he sowed his wild oats

With the help of a goat

But he didn’t even stop to thankera.»

Fornærmet Kina og EU

Også i person har Johnson fornærmet andre nasjoner.

Ved overleveringen av den olympiske ilden under London-OL i 2012, klarte han å fornærme Kina:

«Så godt som hver eneste internasjonale sportsgren ble oppfunnet av britene. Jeg sier dette med all respekt til våre kinesiske verter, som har utmerket seg ypperlig i ping-pong: bordtennis ble oppfunnet på engelske spisebord i det 19. århundre, og det ble kalt wiff-waff», ifølge The Telegraph.

Johnson har også gått langt i å fornærme samtlige EU-stater. I et intervju med Sunday Telegraph i mai sa han at det i løpet av de siste to tusen årene med europeisk historie har vært gjentatte forsøk på å samle kontinentet under én regjering à la Romerriket.

- Napoleon, Hitler, ulike mennesker har prøvd på dette, og det ender tragisk. EU er enda et forsøk på å få det til ved hjelp av andre metoder.

Angrep Clinton og Trump

Han har også gått til angrep på både Hillary Clinton og Donald Trump.

I 2007 omtalte han Hillary Clinton som en «sadistisk sykepleier på et mentalsykehus».

Før han ble utenriksminister sa han også at var «genuint bekymret» for at Donald Trump vil bli USAs neste president, og sa at han unngikk å besøke deler av New York, i frykt for å treffe på Trump, ifølge The Telegraph.

Trøbbel som minister

I november 2017, da han var utenriksminister, skapte Johnson problemer for britiske Nazanin Zaghari-Ratcliffe som satt fengslet i Iran. Hun forklarte at hun var der for å besøke datteras iranske besteforeldre.

Iransk rettsvesen hadde åpnet for at hun kunne bli løslatt, men det var før Boris Johnson trampet i salaten, og sa til Parlamentets utenrikskomité at «hun underviste bare folk i journalistikk».

Uttalelsen ble lagt fram som bevis mot Zaghari-Ratcliffe, som ikke ble løslatt etter planen, skrev The Independent. Johnson la seg deretter paddeflat.

- Jeg beklager. Jeg beklager, og selvfølgelig trekker jeg tilbake enhver antydning om at hun var der i profesjonelt øyemed, sa den daværende utenriksministeren.

Forsvarte tyrefekting

Boris Johnson ble heller ikke særlig populær da han under en middag, for å feire forholdet mellom Storbritannia og Spania, forsvarte tyrefekting.

- Det delvise forbudet mot tyrefekting i Spania er politisk korrekthet som har gått av skaftet, hevdet Johnson i november 2017, ifølge Daily Mirror.

Imidlertid viste det seg at mange av spanjolene som var til stede, var motstandere av den kontroversielle sporten mange oppfatter som dyremishandling.

- Han fornærmet alle spanjolene der. De var forbannet under resten av middagen. Tyrefekting er heftig debattert. Enkelte deler av Spania har lagt ned forbud. Spanjoler liker ikke at folk tegner en karikatur av landet deres med tyrefekting, flamenco og paella, sa en av middagsgjestene til The Independent.

I etterkant måtte det britiske utenriksdepartementet klargjøre at Johnson ikke støtter tyrefekting, men at han respekterer den spanske tradisjonen.