Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johnsons utfordring: - Det kan du glemme

Han vant valget på én sak. Nå må Boris Johnson finne politisk retning. Hvilken vei det leder ham, er uvisst, mener ekspertene.

HYLLES: Boris Johnson hylles av de ansatte i 10 Downing street etter valgseieren. Foto: Stefan Rousseau/Pa/NTB scanpix
HYLLES: Boris Johnson hylles av de ansatte i 10 Downing street etter valgseieren. Foto: Stefan Rousseau/Pa/NTB scanpix Vis mer

LONDON (Dagbladet): Et klart flertall var det statsminister Boris Johnson ønsket seg og trengte for å få gjennomført brexit. Derfor handlet hans valgkamp nesten utelukkende om EU-utmeldingen, som har ridd Storbritannia som en mare de siste tre årene.

Natt til fredag fikk han mandatet han ba om – og vel så det. Det trengs 326 seter i Underhuset for å ha flertall. Nå har Johnson og De konservative 364 seter i Underhuset, og gjorde sitt beste valg siden partilederen deres het Margaret Thatcher.

Nå skal Johnson gjøre som han lovet under valgkampen – «Få brexit unnagjort». Deretter må han finne seg en politisk retning.

Boris velger vei

FORNØYD: Boris Johnson ble godt tatt imot i forkant av vinnertalen, etter et kjempevalg for det konservative parti. Video: AP. Vis mer

Hvor det leder ham, er det ingen som vet. Kanskje ikke en gang Johnson, mener de norske Storbritannia-ekspertene Jan Erik Mustad og Trine Andersen.

- Det store spørsmålet nå, er hvilken Boris Johnson vi kommer til å få se framover. Hva slags politikk han vil føre, er et helt åpent spørsmål, sier Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

For i høst var han avhengige av særs EU-kritiske deler av sitt eget parti. Nå, med et solid flertall i ryggen, står han stødigere på egne bein, mener Andersen, redaktør for britiskpolitikk.no.

- Han trengte et såpass stort flertall som dette, for det er fremdeles splittelse i partiet. Et knappere flertall kunne ha skapt ganske store problemer for ham i sitt eget parti, sier redaktøren.

Førstelektor Mustad skyter inn:

- Det betyr også at han kan velge en mer liberal vei.

Johnson-tid

Og det kan ha mye å se for hva slags brexit vi kommer til å bli vitne til. Britene forlater etter alt å dømme EU innen 31. januar 2020, men da begynner en overgangsperiode på under ett år. I løpet av dette året må Johnson og hans regjering få på plass en handelsavtale med EU.

Klarer de ikke det, risikerer britene nok en gang en såkalt «no deal»-brexit.

FORNØYD: Boris Johnson vil ikke ferie for tidlig, men innrømmet tidlig at tallene så gode ut. Video: AP. Vis mer

Johnson har sagt at han ikke vil be EU om en utsettelse i disse forhandlingene. Ekspertene er usikre på om det er nok tid.

- En handelsavtale på under elleve måneder – det tror jeg du kan glemme, sier Mustad.

Andersen er enig.

- Det er veldig knapt med tid, sier redaktøren.

Men begge minner om at Johnson tidligere har sagt at han ikke har villet utsette tidsfrister, sist da han ble statsminister og insisterte på at britene skulle ut av EU 31. oktober. Johnson måtte bite i det sure eplet og be EU om en utsettelse til 31. januar, som han fikk.

- Johnson snur kappa etter vinden. Sånn sett er han pragmatisk. Og det er et overveldende flertall i Storbritannia for en mykere brexit. Derfor er det nærliggende å tro at han vil søke en slik løsning i møte med EU over en handelsavtale, sier Mustad.

Julegave

Men først må den såkalte skilsmisseavtalen Johnson framforhandlet med EU, ratifiseres av Underhuset. Det kan skje allerede før jul, mener Andersen i britiskpolitikk.no.

Trontalen er 19. desember, og det kan derfor tenkes at den nye ordstyreren i Underhuset vil la Johnson legge fram avtalen til debatt og avstemming.

- Jeg tror Johnson klarer det, med dette solide flertallet. Det blir en slags julegave til det britiske folk, sier Andersen.

Mustad er mer skeptisk.

- Det er typisk Boris Johnson å si at han vil gjøre det før jul, for å vise handlekraft. Men med prosedyrene i Underhuset, tror jeg det er litt vel ambisiøst av Johnson å tro at han kan få det til før jul, sier førstelektoren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media