Johnsons utfordring: - Det kan du glemme

Han vant valget på én sak. Nå må Boris Johnson finne politisk retning. Hvilken vei det leder ham, er uvisst, mener ekspertene.

HYLLES: Boris Johnson hylles av de ansatte i 10 Downing street etter valgseieren. Foto: Stefan Rousseau/Pa/NTB scanpix
HYLLES: Boris Johnson hylles av de ansatte i 10 Downing street etter valgseieren. Foto: Stefan Rousseau/Pa/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Et klart flertall var det statsminister Boris Johnson ønsket seg og trengte for å få gjennomført brexit. Derfor handlet hans valgkamp nesten utelukkende om EU-utmeldingen, som har ridd Storbritannia som en mare de siste tre årene.

Natt til fredag fikk han mandatet han ba om – og vel så det. Det trengs 326 seter i Underhuset for å ha flertall. Nå har Johnson og De konservative 364 seter i Underhuset, og gjorde sitt beste valg siden partilederen deres het Margaret Thatcher.

Nå skal Johnson gjøre som han lovet under valgkampen – «Få brexit unnagjort». Deretter må han finne seg en politisk retning.

Boris velger vei

Hvor det leder ham, er det ingen som vet. Kanskje ikke en gang Johnson, mener de norske Storbritannia-ekspertene Jan Erik Mustad og Trine Andersen.

- Det store spørsmålet nå, er hvilken Boris Johnson vi kommer til å få se framover. Hva slags politikk han vil føre, er et helt åpent spørsmål, sier Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

For i høst var han avhengige av særs EU-kritiske deler av sitt eget parti. Nå, med et solid flertall i ryggen, står han stødigere på egne bein, mener Andersen, redaktør for britiskpolitikk.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer