Joik har større kraft enn snut

Ei kvinne fra Finnmark joiket så høyt at hun måtte svare for seg i retten. En tabbe, innrømmer politiet, som tapte saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Dommen i det som må ha vært en av årets underligste rettssaker i Norge, falt den 30. april i Hammerfest tingrett: Kvinnen (56) ble frifunnet, og alle saksomkostninger må dekkes av staten. Hun var tiltalt for brudd på løsgjengerloven, etter en fest hos sin søster i Kvalsund i Finnmark tidligere i år.

Søster ba om hjelp

Det ble en livlig aften: Kvinnen joiket så høyt at søsteren ba politiet om hjelp. Og politiet mente joikeren hadde forstyrret den alminnelige fred i beruset tilstand.

Retten var ikke enig: «Det er ikke framlagt bevis for at hun - ved sin joiking - faktisk forstyrret andre enn sin søster, som befant seg i samme leilighet,» heter det i dommen.

Saken havnet i retten da kvinnen nektet straffskyld og ikke ville vedta en bot.

Oppklaringsrunde

Aktor i saken var politijurist Ellen-Sofie Terland ved Vest-Finnmark politidistrikt: - Jeg var, før bevisførselen i retten, ikke klar over at hun ikke hadde vært til sjenanse for noen utenfor leiligheten. Saken skulle ikke ha vært ført for retten, sier Terland.

- Etter denne saken har vi hatt en oppklaringsrunde ved politidistriktet om hva som er kravene for å reise tiltalte etter løsgjengerlovens paragraf 17, sier Terland.

- Dette burde vel etterforskningen avdekket?

- I utgangspunktet skal selvfølgelig etterforskningen være så god at slike ting blir avdekket.

KRAFTFULLT: Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg framførte Melodi Grand Prix-bidraget «Samiid Ædnan» også under reklamefilmshowet Gullfisken i februar i fjor.