Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joik mot sex-salg

TANA (Dagbladet): - Sex og champagne for 1200 kroner! frister den russiske kvinnen i Skipagurra oss med. Like ved virrer norske menn fra hytte til hytte der unge, vakre russiske jenter tilbyr sine tjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sein, lys sommerkveld i Tana. Få kilometer fra Skipagurra gynger joiken ut fra en åpen scene ved elvebredden.

- Virksomheten i Skipagurra er teite greier, sier seks 15-åringer i samekofte med stjernelue til Dagbladet.

Hjembygda deres er blitt arena for en voldsom kulturkollisjon. En luguber business, med tråder til Russlands økonomiske og sosiale tragedie, møter en sårbar samisk livsstil.

Sexhandelen foregår nesten demonstrativt åpent. Opptil 20 busser i uka forsyner Finnmark med russiske jenter som gjør alt for penger.

Jevn strøm

Dagbladet tar turen opp til Jungel camping ved Laksnes, midt i Tanadalen. Tre enkle hytter er okkupert av russiske jenter. Musikken deres dundrer ut i bjørkeskogen, for her er det svært langt til neste hus.

En jevn strøm av biler stopper ved den stengte Jungel-kafeen, hvor et knust vindu bare understreker ensomheten.

Fryktelig for Tana

- Dette er fryktelig. Sentrale myndigheter må hjelpe oss til å få stoppet prostitusjonen. Familier brytes opp, barn og ungdom ser at kvinner er til salgs. Dette kan ikke fortsette, sier varaordfører Ingrid Rolstad (Ap) til Dagbladet.
Hun bor sjøl et steinkast fra Skipagurra, og dro til Polmak for å oppleve den samiske konserten som en dramatisk kontrast til sexmarkedet utenfor stuedøra.

Basketak

Konserten ble en kraftfull manifestasjon på at lokalsamfunnet har verdier med solide røtter.

Folk har måttet kjempe for å beholde sitt språk og sin kultur, det har vært mange tøffe basketak mellom det norske og det samiske i nettopp Tana.

Nå er sextrafikken en ny, hard utfordring.

Straffedømt er sjefen

Bedrageridømte Frank Sandberg (41) driver nå Skipagurra-hyttene. Båtsfjord-mannen er tidligere europamester i kroppsbygging og fem ganger norgesmester i karate. I april i år ble han dømt til fem års fengsel for grov svindel av banker og forsikringsselskaper. Dommen er anket.

Sandberg har bedyret at han vil prostitusjonen til livs. I helga var han åpenlyst til stede og organiserte aktiviteten rundt hyttene.

Russere er velkomne

- Frank inviterer oss hit, fortalte en av de russiske jentene til Dagbladet.

Hun hadde vært i Skipagurra i en måned, og opptrådte som en slags horemamma med kontroll over jenter i fem hytter.

Lokale myndigheter vet ikke sin arme råd, og ber sentrale myndigheter gripe inn for å stoppe en sexhandel som nærmest har gjort Skipagurra til en turistattraksjon.

- Mange russere lever under forferdelige forhold. Vi ønsker russiske gjester til Tana. Men vi ønsker ikke at det første og eneste de møter, er norske menn som vil kjøpe sex, forklarer varaordfører Ingrid Rolstad.

Ungdom velger side

15-åringene som synes Skipagurra-aktiviteten er teite greier, har helt fra i fjor høst gått med samekofte og stjernelue. På skolen som i fritida.

Det er en uhyre sterk markering. Verken i Kautokeino eller Karasjok trer ungdom i kofte til hverdags.
- Vi er jo samer, det er tøft å bruke klærne våre. Det skal vi fortsette med i sommer og til neste skoleår også, forteller guttene.

De framstår som sjølsikre, og bare flirer av dem som lusker rundt hyttene i Skipagurra.

<B>ÅPENLYST:</B> Sexhandelen i Skipagurra skjer mer åpenlyst enn noen gang. Lokale myndigheter er fortvilet over aktiviteten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!