Joikebråk om Samisk Hus

Samene har fått sitt hus i Oslo, men mange er svært misfornøyde med huset, blant annet fordi det verken kan lages samisk mat eller joikes der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Samisk Hus er en tragedie for alle samer i Sør-Norge, og seiler under falskt flagg. Intensjonene var å styrke og synliggjøre den samiske kulturen, men slik fungerer det ikke, mener Johan Mikkel Hætta, som står på lista for SBSN (Samer bosatt i Sør-Norge).

I helga åpnet sametingskandidatene i Sør-Norge valgkampen med paneldebatt i Samisk Hus i Oslo, og nettopp Samisk Hus ble hovedtema i debatten, skriver den samiske avisa Sagat.

Huset ble åpnet med brask og bram tredje desember i fjor, men allerede nå uttrykker en rekke samer stor misnøye med det som skulle være et bygg for urbefolkningen i Oslo.

Utelukker aktiviteter

-  Leiekontrakten viser at lokalene ikke duger som noe annet enn kontorer. Den ekskluderer tradisjonelle samiske aktiviteter som for eksempel samisk matlaging, arrangementer som de tradisjonelle samefestene i Oslo, joiking og duodji, mener Hætta.

Dagbladet har sett leiekontrakten, hvor det tydelig kommer fram at lokalene bare skal benyttes til kontor- og kursvirksomhet, og at støy og lukt som kan virke sjenerende på naboene, ikke er tillatt.

-  Det er helt håpløst, Sametinget kan ikke være ansvarlig for dele ut penger til et hus som ikke ivaretar kulturen vår. Vi trenger et hus som er tilgjengelig og trivelig. Slik det er nå, er det penger ut vinduet, mener Hætta.

May-Lisbeth Myrhaug er 2. kandidat på Ap\'s liste ved sametingsvalget, og en av to som har signert avtalen med utleieren av lokalene. Hun mener å ikke kjenne til retningslinjer som hindrer joik og samisk matlaging.

-  Vi har ingen retningslinjer som forbyr noe som helst. Punkter i kontrakten som vanskeliggjør dette, kjenner jeg ikke til, sier Myrhaug.

-  Jeg skjønner ikke at det er vanskelig å se når det står svart på hvitt i kontrakten, mener Hætta.

-  Desinformasjon

Sametinget har bevilget 400 000 kroner til Samisk Hus i løpet av to år. Oslo kommune 200 000 kroner.

-  Det er synd og skam at Oslo kommune tror dette er et velfungerende hus. De som står bak dette, har ikke kontakt med grasrota i det samiske samfunnet, mener Hætta. Som tidligere har samlet inn 50- 60 underskrifter fra samer som ønsker en annen beliggenhet for Samisk Hus enn i Akersgata hvor det i dag ligger.

Myrhaug er på sin side oppgitt over det hun mener er ren desinformasjon fra Hættas side.

- FALSKT FLAGG: Sametingsrepresentant Johan Mikkel Hætta mener at Samisk Hus er en tragedie for alle samer i Sør-Norge. Og at intensjonene med huset er helt forfeilet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer