Joint Strike Fighter blir forsinket og dyrere

Rapport fra amerikanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter (JSF), som Norge vurderer å kjøpe, blir både forsinket og 12 prosent dyrere, viser en rapport fra amerikanske myndigheter.

General Accounting Office (GAO), som er et revisjonsorgan i administrasjonen, sier at det amerikanske forsvarsdepartementets målsetting om å anskaffe 2400 av de nye flyene innen 2027 er sterkt forsinket.

Departementet advares også mot å forsere anskaffelsen av flyene fordi det kunne føre til en forhastet testing- og utviklingsprosess.

GAO har også kommet fram til at prisen for flyene har økt med 31,6 milliarder dollar, noe som innebærer en prisøkning på 12 prosent i forhold til den antatte prisen i 2004.

GAO viser til at det har vært forsinkelser i oppstartingen av testflyginger, leveranse av det første flyet og testing av kritiske systemer.

GAO anbefaler at det bare bygges 24 fly per år inntil de grunnleggende egenskapene til hver variant av flyet er grundig testet gjennom prøveflyginger. Men forsvarsdepartementet vil ikke endre på timeplanen.

Foruten de amerikanske bestillingene har flere andre land enn Norge investert i utviklingen av flyet og undertegnet intensjonsavtaler om kjøp.

(NTB)

DYRERE: Joint Strike Fighter.