BRUKER NESA: - Noen hunder bruker nesa mer enn andre, og Jojo er en av dem. Og hasj lukter jo godt, sier Anne Gjertsen om hvorfor hunden Jojo ble fristet til å spise hasj. Her er han avbildet under en fødselsdagsfeiring. Foto: Privat
BRUKER NESA: - Noen hunder bruker nesa mer enn andre, og Jojo er en av dem. Og hasj lukter jo godt, sier Anne Gjertsen om hvorfor hunden Jojo ble fristet til å spise hasj. Her er han avbildet under en fødselsdagsfeiring. Foto: PrivatVis mer

Jojo (10) er en av mange hunder som får trøbbel med narkotika

Hver uke må hunder til dyrlegen etter å ha spist hasj i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Labradoodlen Jojo (10) er utdannet ved Blindeforbundets Førerhundskole, og gjør til daglig en innsats som terapihund på sykehjem. Forrige fredag ble han en av de mange hundene som - nokså uforskyldt - får trøbbel med narkotika.

I NRK Østlandssendingen i dag forteller hundens eier Anne Gjertsen hva som skjedde da han under en tur langs Akerselva spiste noe som lå på bakken.

- Først kastet han opp. Etterhvert kunne han ikke stå på beina. Han var helt skjelven. Han bare hang med hodet og ville ikke noe, sier Gjertsen.

Politiet varsles Anne Gjertsen ante uråd, og tok Jojo med seg til Veterinærhøgskolen. Der ble han tatt hånd om av Åshild Roaldset, klinikksjef på Institutt for familiedyrmedisin. Ifølge NRK Østlandssendingen lyttet dyrlegen på hjertet, og det ble tatt både blodprøve og ultralyd.

Snart var Jojo på bedringens vei.

Til Dagbladet forteller Roaldset at det kommer inn omtrent en hund i uka som har fått i seg narkotika.

- Det er som regel hasj, men de kan også få i seg andre ting. Før vi får testet dem, vet vi ikke hva som er årsaken til at pasienten er sløv, men når vi mistenker dop tester vi dem, sier hun.

Narko-depoter Roaldset forteller at Veterinærhøgskolen rett etter jul begynte å teste hundene som kommer. Politiet varsles også, og får vite tid og sted for når hundene spiste narkotika.

Til NRK sier politiet at stadig flere hunder kommer over depoter med narkotika, og ber eierne bruke bånd.

- Vi klarer ikke å fange opp alt. Det ligger narkotika i parker, hekker og i steinmurer, sier Knut Larsen, ansvarlig for søkshundene i Oslo-politiet.

SLØVE AV HASJ: - Når det er hasj, er de som regel veldig sløve og greier ikke stå oppreist. Tidligere har vi også hatt mistanke om amfetamin. Da er de kanskje mer «eksiterte», sier Åshild Roaldset ved Veterinærhøgskolen. Foto: Gisle Bjørneby
SLØVE AV HASJ: - Når det er hasj, er de som regel veldig sløve og greier ikke stå oppreist. Tidligere har vi også hatt mistanke om amfetamin. Da er de kanskje mer «eksiterte», sier Åshild Roaldset ved Veterinærhøgskolen. Foto: Gisle Bjørneby Vis mer

Så langt har det vært hasj i de tilfellene hvor Veterinærhøgskolen har tatt prøver.

- Amfetamin-mistanke - Når det er hasj, er de som regel veldig sløve og greier ikke stå oppreist. Tidligere har vi også hatt mistanke om amfetamin. Da er de kanskje mer «eksiterte», sier Roaldset til Dagbladet.

- Hvor farlig er det for hundene?

- For noen er det ekstremt farlig, og de kan dø hvis det er en liten hund og en stor dose. Men hvis det er en stor hund og en liten dose, er det ikke så farlig, sier hun og forteller at ingen av hundene som kommer inn har dødd til nå.

- Kontakt dyrlegen! Når hundene kommer til Veterinærhøgskolen, kan de noen ganger behandles med brekningsmidler og kan raskt skrives ut. Andre ganger må de legges inn til overvåking på intensivavdelingen.

- De er ruset og noen har fått en overdose. De sover lenge, og kan få oppkast i lungene sine, så det kan absolutt være livstruende, sier Roaldset.

Hun oppfordrer folk til å passe på hundene sine når de går tur i byområder, og ta kontakt med dyrlege hvis de har mistanke om at hunden har fått i seg narkotika. Å prøve med «kjerringråd» og på egen hånd prøve å få hunden til å brekke seg, vil hun ikke anbefale.

- Hundene blir syke av dette, og alle syke hunder skal til dyrlegen, sier Roaldset.

- Har neppe lært Anne Gjertsen forteller at det nå går bedre med Jojo.

- Han lå over på Veterinærhøgskolen til neste dag, for de måtte få i ham væske, men neste dag var halen oppe igjen og logret, og han vandret ut, sier hun til Dagbladet.

Gjertsen har tidligere har jobbet i Uteseksjonen med rusmisbrukere, og frykter at Jojo ikke har lært så mye av det.

- Noen hunder bruker nesa mer enn andre, og han er en av dem. Og hasj lukter jo godt, sier hun.

- Dårlig «hobby» Nå håper hun på mer hjelp av politiet til å forebygge, og foreslår både hyppigere patruljering legger opp langs Akerselva, og at de benytter sjansen til å trene opp politihundene.

Jojo er en aktiv hund, og Anne Gjertsen har ikke videre lyst til at han skal havne på skråplanet.

- Han må slutte med denne dårlige «hobbyen» sin, sier hun til Dagbladet.