Jokeren i skjebnevalget

Julia Timosjenko synger nasjonalsangen så tårene drypper. Sammen med president Aleksandr Justsjenko var hun helten i Ukrainas oransje revolusjon. I dag er hun joker i Ukrainas skjebnevalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): -Jeg er på Julias lag. Hun sier rett fram hva hun mener, og vingler ikke. Hun er Ukrainas sterke kvinne og håp, sier Valentina Partsjuk. Hun har nettopp møtt sin helt etter avslutningen av valgkampen før helga. Dagens valg handler om tempoet i tilnærmingen til EU i et av Europas største land. Store ting, altså.

Farlig fiende

Dagbladet møtte både Julia Timosjanko og Valentina etter en flammende appell med spark til både president Viktor Jusjtsjenko og lederen for dem som vil ha mer samarbeid med den store naboen Russland, Viktor Janukovitsj. Han var taperen under den oransje revolusjonen i desember 2004 etter at han prøvde å forfalske valgresultatet.

Julia Timosjenko fikk sparken som statsminister etter en opprivende strid med president Justsjenko i fjor høst. Hun var for selvstendig og for populistisk for presidenten. Men som fiende var hun kanskje mer farlig enn som venn. Ifølge meningsmålinger så har hun en oppslutning på rundt 20 prosent, mens Justsjenkos parti har det samme. Sammen bærer de arven fra den oransje revolusjonen som feide de Moskva-tro og enda mer korrupte kreftene fra maktens korridorer i Kiev.

-Vi skal vinne dette valget. Leve Ukraina. Leve det ukrainske folket, avsluter Timosjenko sin appell til rundt 20 000 frammøtte tilhengere.

Men hvilket Ukraina som skal leve, og hvordan det ukrainske folket skal leve, det er det store spørsmålet i dagens parlamentsvalg.

Julia Timosjenko er kledd i hvitt, slik hun alltid er. Det lyse håret er flettet i en krans rundt hodet. Hun har skapt seg en image som en slavisk, feministisk urkraft som kan valse opp med hvem det skal være i det ukrainske mannssamfunnet.

Ser mot EU uansett

FOLKET I RYGGEN: Julia Timosjenko taler til folket, og folket vil ha mer. Foto: Henning Lillegård
FOLKET I RYGGEN: Julia Timosjenko taler til folket, og folket vil ha mer. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-Dette valget handler om hvor sterk dragningen mot Vesten og EU skal være, sier den politiske analytikeren Victoria Butenko til Dagbladet.

-Den tiden er forbi da det handlet om å velge og lene seg til EU eller Russland, selv i de russisk-dominerte områdene i Øst-Ukraina innser lederne av Ukraina må velge EU. Men farten i denne tilnærmingen er ikke avklart, sier Butenko. Hun har ingen tro på at Russland lenger kan presse Ukraina dramatisk ved hjelp av sine reserver av olje og gass.

Det er likevel Viktor Janukovitsj og hans parti for distriktene som ifølge meningsmålingene er det største partiet i Ukraina. De har en oppslutning på rundt 30 prosent i dette landet med 48 millioner innbyggere, 35 millioner registrerte velgere og hele 45 partier. Sperregransa er på tre prosent, og mange stemmer vil bli kastet vekk på kuriøse lister uten sjanse til å havne i nasjonalforsamlingen, Verkhovna Rada.

Joker, konge og knekt

Det politiske spillet i Ukraina handler om en konge som ikke stiller tilvalg i dagens parlamentsvalg, president Viktor Jusjtsjenko. Det handler om knekten Viktor Janukovitsj, som har gjort et kraftig come-back etter at Ukrainas høyesterett fradømte ham valgseieren etter valgfusk i desember 2004. Og det handler om en joker, Julia Timosjenko.

-Timosjenko vil gjerne bli statsminister igjen, og så president. Hun er en politisk urkraft. Det er hun som har størst baller i ukrainsk politikk, sier Butenko.

Valgresultatet avgjør om Timosjenko igjen blir statsminister. Hvis hennes parti blir sterkere enn Justsjenkos, slik flere meningsmplinger antyder, så blir hun trolig statsminister. Hvis hennes parti blir minste enn presidentens så kan det hende president Justsjenko vender seg mot Janukovitsj\' parti for å lete etter en statsminister. Men Butenko tror ikke at det er Janukovitsj som da blir statsminister igjen, slik han var før presidentvalget i 2004.

-De vil finne en annen, som er mer pragmatisk, sier Butenko.