Coronavaksine

Jokeren som truer gjenåpningen

Flere trusler kan stikke kjepper i hjulene for gjenåpningen av Norge. Mulig vaksinesvikt bekymrer professor Steinar Westin: - Et stort faremoment, sier han.

FESTING: Natt til søndag 30. mai var tusenvis av personer samlet utendørs i Oslo for å feste. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Snapchat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag var opp mot 3000 personer samlet på St. Hanshaugen og i Frognerparken, i forbindelse med gjenåpningen av Oslo på onsdag. I Sandefjord var opp mot 1500 personer samlet på rånetreff.

Dagbladet har snakket med Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, som sier at lysten til å åpne igjen ikke må overstyre hensyn til smitterådene.

- Det største faremomentet

- Det er noe med å ikke brenne seg for tidlig og bli for ivrig. Et problem er at de unge tror de er usårbare, noe myndighetene har antydet. Vi har fått en kollektiv forståelse for at de unge ikke blir like syke, men de kan også få alvorlige ettervirkninger over tid. Selv om de ikke blir alvorlig syke, så må vi ikke bagatellisere det.

Professoren har stor forståelse for at flere ønsker å åpne opp samfunnet med den økende andelen av vaksiner, men sier at det ikke nødvendigvis er så lurt.

- Vi håper og tror at vaksinene virker, og foreløpig ser det slik ut, men om det kommer en variant som vaksinene ikke virker på, så er dette den største jokeren og faremomentet.

- Den som smitter raskest

Selv om vaksinene ser ut til å ha effekt, sier professoren at det likevel er for tidlig å juble for høyt.

- Foreløpig ser det ut som om de virker bra også mot de nye variantene, og det er et godt tegn. Men vi vet ikke nok om det, for det tar tid før vi får gode nok data til å få svar.

I tillegg til problematikken rundt smittefaren til de unge i samfunnet, peker professoren på flere trusler som truer gjenåpningen.

- Det er også de ukjente variantene av viruset, og nå særlig den indiske varianten, som vi ikke ønsker oss. Det er den som smitter raskest i England, hvor de nå advarer mot å besøke visse områder med denne varianten.

FHI skriver i en rapport lørdag at det er middels til høy risiko for fortsatt spredning av den indiske varianten i Norge, og at den kan bli dominerende framover.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, sier til NTB, at det beskjedne antallet påviste tilfeller i Norge, ikke tyder på at den indiske varianten vil skape problemer for gjenåpningen de neste ukene.

– Men etter hvert vil den kunne begynne å dominere blant ikke-vaksinerte i hele Europa, sier Nakstad til NTB.

- Det er et av spøkelsene her

Westin nevner at det nå finnes flere mutasjoner som man bør følge nøye med på.

- Det har også dukket opp en ny variant, en vietnamesisk mutasjon som vi ikke vet nok om. Det er et av spøkelsene her.

Derfor er han klar på at faren ikke nødvendigvis er over enda. Han er bekymret for at man ikke tar problemet seriøst nok og at vi kanskje har senket skuldrene litt for raskt.

50 SMITTET: Tusenvis av Brøndby-fans samlet seg i gatene etter storoppgjøret mellom Brøndby og FC Nordsjælland mandag ettermiddag. Lørdag er 50 personer bekreftet coronasmittet. Video: B.T./Ritzau Vis mer

- Vi ser det i noen land, for eksempel i Taiwan og Vietnam, som var blant de beste i verden til å holde smitten unna. Men så senket de «guarden» og åpnet opp for tidlig, og dermed fikk de nye smittebølger. Dette må vi unngå.

Westin synes at man bør bruke smittespredningen som en indikator på hvor raskt man bør åpne samfunnet igjen, og er redd for at den trinnvise planen om gjenåpning blir fulgt til punkt og prikke uavhengig av dette.

- Hva synes du man bør gjøre annerledes?

- Vi må ta hensyn til smitterådene og ikke bare gå på automatikken. Dersom myndighetene fortsatt holder et blikk på å bruke de indikatorene de har på smitte, så kan det gå bra, men uroen er at man vil åpne opp likevel.

Statsminister Erna Solberg (H) har ved flere anledninger uttalt at gjenåpningsplanen er avhengig av smittesituasjon og sykdomsbyrde, i tillegg til kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon.

- Bruk munnbind

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen, som i 2020 ble kåret til Årets Oslo-lege for sin mangeårige innsats i hovedstadens smittevernarbeid, har gjennom pandemien tatt til orde om viktigheten av munnbind.

- Det burde innføres påbud om munnbind på offentlige steder, i tillegg til tometersregelen. Vi må styre situasjonen mer, og da spesielt luftsmitten. Vi risikerer mye villsmitte nå, og munnbind er et lett påbud de fleste kan følge. En må ta hensyn til det en kan ta hensyn til, mener Andersen.

Hun er redd for en fjerde smittebølge, og peker på viktigheten av at folk nå kommer seg ut i finværet.

- Smitten blir mer fortynnet med vær og vind ute, enn i stillestående luft inne i trange lokaler uten god ventilasjon. Viruset er også mindre aktivt i sol og varme over 24 grader.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Selv om smittefaren er mye større inne enn ute, peker Andersen på smittefaren, også ute, når folk samles i større grupper.

- Nå risikerer vi mye villsmitte, at man ikke vet hvor smitten kommer fra fordi man har vært i en forsamling på 40-50 personer, eller at man har minglet med mange mennesker.

- Jeg er også bekymret for de mange grenseovergangene som står åpne mesteparten av døgnet. De medfører påfyll av nysmitte og nye virusvarianter. Vi manglet kontroll i fjor og lite blir gjort i år også, sier professoren.

Mandag uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK at han ikke er bekymret for de aller fleste, og at de aller fleste følger rådene samvittighetsfullt, og er veldig flinke.

FHI er heller ikke bekymret. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI, sier til NTB at FHI sin vurdering er at det var riktig å gå til gjenåpningstrinn to nå.

- For tidlig

Andersen synes gjenåpning kom for tidlig, og sier at Norge burde vært nede på 100 nysmitta om dagen før en gjenåpning ville vært forsvarlig.

- Jeg synes det for tidlig å åpne opp nå som vi har såpass stort smittepress hver dag, og spesielt rett etter to festhelger på rad. Smitten går nedover nå, men det samme har skjedd før. Vi hadde den samme duppen etter jul i fjor, og så gikk smittetallene opp igjen like etterpå.

FHI og arrangørene planlegger fem testarrangementer i Bergen og Oslo med inntil 5000 mennesker på hver konsert. Dette er smittevernprofessoren svært skeptisk til.

- Jeg synes det er sterkt betenkelig, både etisk og smittevernmessig, med forsøk på å samle mange mennesker til konserter for å se hvor mange som blir smittet. Rent etisk, ved at en ikke skal utsette andre personer for smitte, og smittevernmessig, at det kan føre til større smittespredning i befolkningen, sier Andersen.

- Gjenåpningen skulle vært utsatt til høsten, når flere er vaksinerte. Men gjenåpningen er allerede i full gang, og antakelig uunngåelig.

FHI har tidligere uttalt at de skal se på etiske problemstillinger ved testarrangementene i Bergen og Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer