Coronavaksine

Jokeren som truer gjenåpningen

Flere trusler kan stikke kjepper i hjulene for gjenåpningen av Norge. Mulig vaksinesvikt bekymrer professor Steinar Westin: - Et stort faremoment, sier han.

FESTING: Natt til søndag 30. mai var tusenvis av personer samlet utendørs i Oslo for å feste. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Snapchat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag var opp mot 3000 personer samlet på St. Hanshaugen og i Frognerparken, i forbindelse med gjenåpningen av Oslo på onsdag. I Sandefjord var opp mot 1500 personer samlet på rånetreff.

Dagbladet har snakket med Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, som sier at lysten til å åpne igjen ikke må overstyre hensyn til smitterådene.

- Det største faremomentet

- Det er noe med å ikke brenne seg for tidlig og bli for ivrig. Et problem er at de unge tror de er usårbare, noe myndighetene har antydet. Vi har fått en kollektiv forståelse for at de unge ikke blir like syke, men de kan også få alvorlige ettervirkninger over tid. Selv om de ikke blir alvorlig syke, så må vi ikke bagatellisere det.

Professoren har stor forståelse for at flere ønsker å åpne opp samfunnet med den økende andelen av vaksiner, men sier at det ikke nødvendigvis er så lurt.

- Vi håper og tror at vaksinene virker, og foreløpig ser det slik ut, men om det kommer en variant som vaksinene ikke virker på, så er dette den største jokeren og faremomentet.

- Den som smitter raskest

Selv om vaksinene ser ut til å ha effekt, sier professoren at det likevel er for tidlig å juble for høyt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer