Jokeren

NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Demokraten Bill Bradley er så rolig, klok og hederlig at han nesten ikke synes i det amerikanske valglandskapet. Men den tidligere basketballstjernen er blitt en farligere utfordrer for visepresident Al Gore enn ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere stjernen fra New Yorks Knicks har krysset USA det siste året, snakket lavmælt om helse, utdanning, våpenkontroll og fri abort, og er den mest liberale av alle presidentkandidatene. Så liberal er eks-senatoren fra New Jersey at han nylig møtte republikanernes spydspiss John McCain i New Hampshire, for å gi sitt håndtrykk og sin underskrift i de to kandidatenes felles kamp mot pengemaktas innflytelse på amerikansk politikk.

Tverrpolitisk løfte

- Jeg lover at ukontrollerte store pengebeløp ikke skal få ødelegge en hederlig valgkamp, selv om dette løftet kan være risikabelt for valgkampen min, sa Bradley i hutrende desemberkulde i Claremont i New Hampshire.

For fem år siden sto Bill Clinton og Newt Gingrich samme sted, trykte hverandres hender og lovet å reformere finansieringen av valgkampen i USA. I dag kan fagforeninger og storkonserner gi ubegrensede beløp til partiene, som igjen kanaliserer pengene til presidentkandidatene.

Ifølge Bradley og McCain har det ført til at pengemakta rår, og den alminnelige velger er pasifisert. Nå er det viktig at de holder ord, for håndtrykket til Clinton og Gingrich kom det ingen ting ut av. Status: Erklærte seg som kandidat 8. september 1999 i Crystal City, MissouriFødt: 28. juli, 1943 i Crystal City, MissouriBolig: Montclair, New JerseyUtdanning: MA Oxford University, Rhodes Scolar 66- 67, BA Princeton 65Familie: Gift med Ernestine Schlant i 1974. En datter, Theresa Anne, født 76, en stedatter, Stephanie, fra Ernestines tidligere ekteskap.Religion: PresbyterianskPolitisk erfaring: Senator fra New Jersey (79- 97)Arbeidserfaring: Proff basketball (67- 77) USAs olympiske team i 1964, foredragsholder og gjesteforeleser ved en rekke universiteterMilitær erfaring: Luftforsvarsreserve (67- 78)Hjemmeside: www.billbradley.com

Billig poeng

Nå har Al Gore kastet seg på anti-pengemaktkarusellen og foreslår for Bradley at de to kandidatene skal kutte ut all markedsføring på TV og radio.

- Det er vel litt voldsomt. Særlig i et land hvor nesten 40 prosent av velgerne ikke vet hvem du er. Og TV er eneste sted de henter sin informasjon. Poenget er at vi får en ryddigere annonsering for alle kandidater, er svaret fra Bradley.

For den lange mannen er ikke ute etter billige poeng, og det ser ut til å være hans styrke. Selv om Gore leder med 54 prosent mot Bradleys 32 prosent på landsbasis, leder Bradley på Gore i den viktige delstaten New Hampshire. Og prosentandelen til Gore på landsbasis krymper hele tida.

Det pussige er at Bill Bradley verken er fargerik eller oppsiktsvekkende kvikk. Han vinner på at han ikke skifter meninger etter vind og vær, at han framstår som bunnsolid og ærlig. Det er dette som gjør ham annerledes.

ÆRLIGHET VARER LENGST: Demokraten Bill Bradley leder foran Al Gore i den viktige delstaten New Hampshire. Nå kaster Gore seg på Bradleys forsøk på «fair game» i en felles kamp mot pengemaktas innflytelse.