STORT SAVN: - Jeg savner han hver dag, sier Jolita Matulaityte (27). Det har nå gått over ett og et halvt år siden ektemannen hennes, Tautydas Mitkus (31), ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold. 
Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
STORT SAVN: - Jeg savner han hver dag, sier Jolita Matulaityte (27). Det har nå gått over ett og et halvt år siden ektemannen hennes, Tautydas Mitkus (31), ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

Jolita (27) møter mennene som er siktet for drapet på ektemannen på gata

En bursdagsfest på Re i Vestfold endte februar 2011 med drapet på Tautydas Mitkus (31). I dag venter fortsatt enka, Jolita Matulaityte, på rettferdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REVETAL(Dagbladet): - Jeg savner ham hver dag, sier Jolita Matulaityte (27).

Det har nå gått over ett og et halvt år siden ektemannen hennes, Tautydas Mitkus (31), ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold.

- Han var min hjertevenn, en snill mann og en utrolig god ektemann og far. Nå er jeg alene igjen, sier Jolita.

Siktet I dag bor hun alene med sin tre år gamle sønn på Revetal i Vestfold.

To litauere er siktet for drapet på ektemannen, men ett og et halvt år etter drapet går de to mennene fortsatt fritt rundt.

Jolita har møtt de to drapsmistenkte litauerne flere ganger etter at ektemannen døde.

- Det er forferdelig å hele tiden vite at jeg kan møte dem, sier enka.

MENER HAN ER USKYLDIG: Dagbladet møtte den drapssiktede Donatas Majauskas i Litauen i sommer. - Hvis de mener jeg er skyldig, hvorfor arresterer de meg ikke, sa han til Dagbladet da. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
MENER HAN ER USKYLDIG: Dagbladet møtte den drapssiktede Donatas Majauskas i Litauen i sommer. - Hvis de mener jeg er skyldig, hvorfor arresterer de meg ikke, sa han til Dagbladet da. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Den ene bor fortsatt i Vestfold og har meldeplikt hos norsk politi. Dagbladet har vært i kontakt med mannen, men han ønsker foreløpig ikke å uttale seg.

Den andre, Donatas Majauskas (24), reiste til Litauen før politiet fikk arrestert ham. Majauskas bor i dag i hjembyen Birzai, hvor også Jolita kommer fra.

Begravde hjertet Jolita var på den samme festen hvor ektemannen ble stukket ned, men siden hun var sammen med barnet dro hun hjem lenge før bråket startet. Ifølge politiet ble ektemannen stukket ned rundt klokka fire om natta.

- Det var en rolig og koselig fest - jeg forstår ikke hvorfor bråket startet, forteller hun.

Det tok mange timer før Jolita fikk vite at noe var galt. Da hun fikk vite at mannen var stukket ned dro hun rett til politistasjonen i Tønsberg. Deretter dro hun til sykehuset. Der lå ektemannen allerede i koma.

- Det var ikke mulig å få kontakt med ham, forteller Jolita.

Svigermoren hennes kom til Norge med det første flyet fra Litauen samme dag.

HJERTEVENN: - Han var min hjertevenn, en snill mann og en utrolig god ektemann og far. Nå er jeg alene igjen, sier Jolita Matulaityte. Her sammen med den døde ektemannen, Tautydas Mitkus, og sønnen. 
Foto: PRIVAT
HJERTEVENN: - Han var min hjertevenn, en snill mann og en utrolig god ektemann og far. Nå er jeg alene igjen, sier Jolita Matulaityte. Her sammen med den døde ektemannen, Tautydas Mitkus, og sønnen. Foto: PRIVAT Vis mer

- Etter to dager fikk jeg beskjed om at det ikke var noen grunn til å holde ham i live ved hjelp av maskinene. Han var død, forteller Jolita, som var til stede da de skrudde av apparatene som holdt ektemannens kunstig i live.

- De spurte om jeg ville godta å donere bort organene hans. Jeg sa ja, men en ting ville jeg ikke donere bort - hjertet. Jeg ville gravlegge ham sammen med hjertet, forteller Jolita og gråter.

Hun er nå redd for at ektemannens drapsmenn aldri kommer til å bli dømt.

- Hva må jeg gjøre for å få rettferdighet, spør 27-åringen.

- Stoler ikke på politiet Dagbladet møtte drapssiktede Majauskas i Litauen i sommer.

- Hvis de mener jeg er skyldig, hvorfor arresterer de meg ikke, sa han til Dagbladet da.

Tre måneder seinere har Majauskas fortsatt ikke hørt noe mer fra verken norsk eller litauisk politi.

- Jeg forstår at enka til Mitkus er frustrert. Vi er alle frustrerte. Jeg også håper å få en avklaring, sier Majauskas på telefon til Dagbladet.

VILLE GRAVLEGGE HJERTE: - De spurte om jeg ville godta å donere bort organene hans. Jeg sa ja, men en ting ville jeg ikke donere bort - hjertet. Jeg ville gravlegge ham sammen med hjertet, forteller Jolita. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
VILLE GRAVLEGGE HJERTE: - De spurte om jeg ville godta å donere bort organene hans. Jeg sa ja, men en ting ville jeg ikke donere bort - hjertet. Jeg ville gravlegge ham sammen med hjertet, forteller Jolita. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Men hvorfor reiser du da ikke tilbake til Norge?

- Jeg stoler ikke lenger på norsk politi. De mener jeg er skyldig selv om de ikke har noe bevis. Da stoler jeg mer på litauisk politi, sier Majauskas, som selv hevder han er uskyldig.

- Skyldige Norsk politi sier til Dagbladet at det har vært en intens jakt på dem som sto bak drapet. Tidligere har lensmann i Indre Vestfold, Hans P. Gulliksen, sagt at de «er sikre i vår sak, og mener vi kan bevise at disse to er skyldige».

- Det var en intens jakt på å spore opp dem som sto bak gjerningen. Majauskas ble raskt etterlyst internasjonalt. Vi fikk seinere beskjed om at han befant seg i Litauen, og fikk da avtalt med litauisk politi og påtalemyndighet om avhør, noe som har blitt gjennomført, sier politiinspektør Eskil Bredesen.

Den andre medsiktede litaueren ble arrestert i Norge, men er nå løslatt med meldeplikt.

- Hvis Donatas hadde kommet til Norge, ville vi arrestert ham, sier Bredesen.

Jolita gikk på skolen sammen med Majauskas da hun var yngre.

FRUSTRERT: - Jeg forstår at enka til Mitkus er frustrert. Vi er alle frustrerte. Jeg også håper å få en avklaring, sier Donatas Majauskas på telefon til Dagbladet. Han er siktet for drapet på Tautydas Mitkus. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FRUSTRERT: - Jeg forstår at enka til Mitkus er frustrert. Vi er alle frustrerte. Jeg også håper å få en avklaring, sier Donatas Majauskas på telefon til Dagbladet. Han er siktet for drapet på Tautydas Mitkus. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg er selvfølgelig redd for dem og jeg forstår ikke hvorfor politiet ikke gjør noe mer. Hvorfor blir de ikke arrestert? Hvorfor blir det ingen rettssak, spør Jolita.

- Arrogant og sårende - Jeg har flere ganger tatt kontakt med politiet for å få vite hvorfor det ikke skjer noe mer i saken. De har hele tiden lovet å ringe tilbake, men ingen har ringt, forteller Jolita.

Hun mener norsk politi har opptrådt arrogant og sårende når hun har forsøkt å få svar.

- En politikvinne kjeftet på meg da jeg tok kontakt. «Slik gjør vi det ikke her», sa hun til meg, forteller 27-åringen.

Også svigermoren til Jolita har sendt et brev til norsk politi. Der spør hun politiet hvorfor de ikke gjør mer for å finne ut hvem og hvorfor noen drepte sønnen hennes i Norge.

- At Jolita har opplevd politiet som arrogant er leit og nytt for meg. Vi ønsker å gi henne informasjon, så hvis hun føler seg dårlig informert skal vi ta kontakt med bistandsadvokaten for å se hva vi kan gjøre for å informere bedre, sier Bredesen fra Vestfold-politiet.

Bredesen forteller at saken nå er sendt over til statsadvokaten, slik at Riksadvokaten etter hvert kan ta ut tiltale.

BLE KNIVDREPT: Det har nå gått over ett og et halvt år siden Tautydas Mitkus (31) ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold. Foto: PRIVAT
BLE KNIVDREPT: Det har nå gått over ett og et halvt år siden Tautydas Mitkus (31) ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold. Foto: PRIVAT Vis mer
VIL HA SVAR: Jolita Matulaityte mener norsk politi har opptrådt arrogant og sårende når hun har forsøkt å få svar. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
VIL HA SVAR: Jolita Matulaityte mener norsk politi har opptrådt arrogant og sårende når hun har forsøkt å få svar. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer