Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joly: - Stolt av at boka ble stoppet

Korrupsjonsjeger Eva Joly er stolt av at boka hennes ble stoppet av franske myndigheter. Hun mener det viser at boka er viktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Egentlig gir det meg en utrolig styrke at boka ble beslaglagt. Å ha den tredje forbudte boka på 60 år er nesten som en dekorasjon. Særlig når du vet at de to andre bøkene som ble forbudt, inneholdt svært alvorlige ting som samfunnet ikke ønsket å høre, som torturen i Algerie og Mitterrands sykdom, sier Joly.

I går lanserte hun sin Paris-erklæring mot korrupsjon sammen med en rekke internasjonale personligheter.

Personlige vitnemål

- Det har gått veldig fint, og jeg tror denne erklæringen er sterk fordi alle vitnemålene var veldig personlige, sier Joly.

- Her fortalte Nina Berg, den norske enken til den mosambikiske journalisten Carlos Cardoso hva hun har opplevd, og her fortalte Fine Maema, statsadvokat i Lesotho, om de vanskelighetene han har hatt i sin etterforskning. Det var veldig konkret, sierr Joly. Hun tror at alle som var til stede innså at korrupsjon er et verdensproblem.

Prominent støtte

Erklæringen ble høytidelig lansert på Sorbonne-universitetet i Paris. Joly har fått med seg framstående personer fra en rekke land, blant andre FNs tidligere høykommissær for flyktninger Mary Robinson, nobelprisvinner i litteratur Wole Soyinka, fredsprisvinner Adolfo Perez Esquivel samt sine kolleger Antonio di Pietro fra Italia og Baltasar Garzsn fra Spania - dommeren som fikk Chiles tidligere president Augusto Pinochet internert i Storbritannia. Garzsn og di Pietro kjenner Joly godt.

- Nå har myndighetene blokkert boka hennes. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å omgjøre denne erklæringen til en lov, sier di Pietro, som er medlem av EU-parlamentet.

- Viktig arbeid

- Hun er svært modig og har gjort et stort og viktig arbeid for fransk rettsvesen, sier Garzsn, som ga Joly en klem da han kom.

Erklæringen er privat, men får en uoffisiell støtte av den norske regjeringen, vedgikk statssekretær Jørn Holme i går.

KORRUPSJONSKRIGERE: Bak fra venstre statsadvokat i Lesotho Fine Maema, Eva Joly, Nina Berg, Yolanda Pulecio (moren til colombianske Ingrid Betancourt som holdes som gissel), Baltasar Garzsn fra Spania og foran Antonio di Pietro fra Italia og Carlos Morelli fra Peru.