Joly er Årets europeer

Norske Eva Joly er kåret til Årets europeer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er redaktørene i de 20 europeiske utgavene av bladet Reader's Digest som har stått for kåringen. I Norge er bladet kjent som Det Beste. Prisen deles hvert år ut til en person som i redaktørenes øyne best har ivaretatt Europas verdier og tradisjoner, og er på 80.000 kroner.

- I Eva Jolys verden er ingen hevet over loven. Hun er ikke redd for å utfordre mektige personer og gi seg i kast med upopulære saker, sier Yngve Skovmand, skandinavisk sjefredaktør i Reader's Digest.

Eva Joly vokste opp i Norge og reiste 20 år gammel til Frankrike som au pair. I 1993 ble hun utnevnt til forhørsdommer i finanssaker i landet, og gransket blant annet virksomheten til tidligere minister Bernhard Tapie. Tapie havnet i fengsel for skattesvindel.

En annen sak hun markerte seg i, var da det statseide oljeselskapet Elf ble anklaget for å ha blitt utnyttet som melkeku av den ene regjeringen etter den andre, med en «smørekasse» på flere milliarder kroner.

Joly avslørte at tidligere utenr iksminister Roland Dumas og hans elskerinne Christine Deviers-Joncour var innblandet i uregelmessigheter knyttet til Elf, og de ble idømt fengselsstraffer for forskjellige lovbrudd. De har erklært seg uskyldige og har anket dommene.

Gir bort prisen

Eva Joly velger å donere prispengene til organisasjonen Plans arbeid blant fysisk og psykisk utviklingshemmede barn i Sri Lanka. Eva Joly vil selv overrekke pengene til generalsekretær Sandro Parmeggiani i Plan under prisutdelingen i Paris 18. januar, melder Plan Norge.

Blant de tidligere vinnerne er også en annen nordmann, Bellona-leder Frederic Hauge. Fjorårets vinner var Linus Torvalds, en finsk dataekspert som skapte Linux operativsystem.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer