Joly på vei mot EU-parlamentet med «militant» bondeaktivist

Eva Joly kan bli første nordmann i EUs lovgivende forsamling, sammen med mannen som demonterte McDonalds.

STILLER TIL VALG: Anti-globaliseringsaktivisten og toppkandidat for sørvest-Frankrike José Bové og Eva Joly holder opp en valgavis fra den franske seksjonen av De grønne. Foto: JEAN PIERRE MULLER/AFP
STILLER TIL VALG: Anti-globaliseringsaktivisten og toppkandidat for sørvest-Frankrike José Bové og Eva Joly holder opp en valgavis fra den franske seksjonen av De grønne. Foto: JEAN PIERRE MULLER/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PÅ TGV TIL PARIS (Dagbladet): Eva Joly, som holder både norsk og fransk statsborgerskap, ligger an til å komme inn i Europaparlamentet fra Ile de France, valgkretsen som omfatter Paris, i dagens valg.

Velkjent
Den tidligere forhørsdommeren og korrupsjonsjegeren er velkjent i Frankrike for sine juridiske korstog mot blant annet korrupsjon i den franske oljegiganten ELF.

Erfaringene og hennes personlige historie brukes for fullt i valgkampen, der hun langer ut mot skatteparadiser, samt en økonomisk og politisk elite mett på seg selv.

Vil bli kvitt presidenten
Som andrekandidat, bak den kjente sekstiåtteren Daniel Cohn-Bendit, trenger Joly rundt 12 prosent oppslutning for å tilbringe de neste årene i vekselvis Brussel og Strasbourg, der møtene gjennomføres.

Utover miljøpolitikk og kampen for strengere finansregulering, har Joly en peronlig ambisjon om å skaffe EU-kommisjonen en ny president.

— Jeg håper å være delaktig i å bli kvitt José Manuel Barroso, sier Joly til NTB, som mener han vært utydelig som EU-president.

Inne på måling
På en måling publisert fredag hadde Eva Joly 19 prosent av pariserne i ryggen og resultatene skaper begeistring innad i kampanjen, som nå ligger an til å få inn Joly, Cohn-Bendit og den militante globaliseringskritikeren og bondeaktivisten José Bové fra Sør-Frankrike.

Målingen er tatt av TNS Sofres. Ser man på et gjennomsnitt av de nasjonale målingene tatt siste uka, ligger De grønne på en delt tredjeplass blant franskmennene, sammen med sosialliberale Demokratisk bevegelse.

Joly blir i så fall første EU-parlamentariker med norsk statsborgerskap. Vervet som parlamentariker er dog ikke knyttet til nasjonalitet, men politisk overbevisning. Partikameraten og aktivisten José Bové er kjent for mye idelisme og lite respekt for loven.

Demonterte McDonalds
Bové skapte overskrifter i verdenspressen, og bekymringer hos matvareindustrien, da han ledet an i en aksjon som demonterte en McDonalds.

Det var 12. august 1999, dagen før den nye McDonalds-restauranten i Milleu skulle åpnes, at bønder, fagforenings- medlemmer og vanlige innbyggere gikk til angrep på hurtigmathøyborgen.

- Målet var å handle ikke-voldelig, men symbolsterkt i fult dagslys og med størst mulig deltakelse, sa Bové den gang.

TIL FENGSEL: Slik ankom José Bové  Montpellier for å sone en dom i juni 2002, dømt for aksjonen mot McDonaldsrestauranten. Han fikk tre måneder i fengsel. Foto: Georges Bartoli/REUTERS
TIL FENGSEL: Slik ankom José Bové Montpellier for å sone en dom i juni 2002, dømt for aksjonen mot McDonaldsrestauranten. Han fikk tre måneder i fengsel. Foto: Georges Bartoli/REUTERS Vis mer

Han har også ledet flere sabotasjeaksjoner mot åkrer og industri som fremstiller genmodifisert mat, blant annet i Brasil.

Dumpet
Materialene ble dumpet foran rådhuset, med en klar beskjed om den slags (hormonbehandlet kjøtt og multinasjonale matkonserner) ikke var ønsket.

Til tross for at Bové bare vil holde ett av 736 seter i Europaparlamentet, vil han trolig skape stor oppmerksomhet rundt sitt budskap til matinteresserte europeere og globaliseringskritikere.

Eller som en ansatt ved De grønnes hovedkontor i Brussel forklarte undertegnede over telefonen i går:

- Hvorfor Bové skal sitte i EU-parlamentet for oss? Vel, jeg tror det kan bli utrolig morsomt!

Uenigheter
Internt i partiet er det sterke uenigheter om retningen av EUs utvikling. José Bové var sentral i kampen mot ny EU-grunnlov da Frankrike sa nei ved folkeavstemningen i 2005. Samtidig kjemper Cohn-Bendit stadig for å gjennomføre endringene.

Utover et helhetlig økologisk program for Europa, har de franske Grønne markert seg som tilhengere av tyrkisk EU-medlemskap, noe som ikke er velgermagnet i dagens Frankrike.

VIL FJERNE: Joly håper å bidra til at EU-kommisjonens president, portugiseren Jose Manuel Barosso, forlater kontoret sitt. Medlemslandene velger president, men EU-parlamentet må godkjenne valget. Foto: /Peter Andrews/REUTERS
VIL FJERNE: Joly håper å bidra til at EU-kommisjonens president, portugiseren Jose Manuel Barosso, forlater kontoret sitt. Medlemslandene velger president, men EU-parlamentet må godkjenne valget. Foto: /Peter Andrews/REUTERS Vis mer
FINANSSYSTEMER, KORRUPOSJON OG MILJØ: Det er hovedsakene som skal få norsk-franske Eva Joly inn i Europaparlamentet. Her sammen med en velger. Foto: Joly-kampanjen
FINANSSYSTEMER, KORRUPOSJON OG MILJØ: Det er hovedsakene som skal få norsk-franske Eva Joly inn i Europaparlamentet. Her sammen med en velger. Foto: Joly-kampanjen Vis mer
GATELANGS: Joly, i midten, har gått fra dør til dør i Paris. Her sammen med valgmedarbeidere. Foto: Joly-kampanjen
GATELANGS: Joly, i midten, har gått fra dør til dør i Paris. Her sammen med valgmedarbeidere. Foto: Joly-kampanjen Vis mer