Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joly-rapport: - IKEA unndrar milliarder i skatt

IKEA benekter anklagen.

SKATTEJEGER: Eva Joly. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SKATTEJEGER: Eva Joly. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport hevder korrupsjonsjeger Eva Joly og flere i EU-parlamentsgruppen De grønne at IKEA har unnlatt å betale minst 1 milliard euro i skatt de siste årene.

Det tilsvarer drøyt 9,6 milliarder kroner. EU-kommisjonen skal nå granske påstandene, skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

- Kommisjonen har notert seg rapporten og dens konklusjoner og kommer til å studere den i detalj, skriver talsperson Vanessa Mock i en epost til avisa.

Ifølge rapporten sørger IKEA for å krympe skatten mest mulig gjennom kreativ flytting av penger mellom de ulike delene av foretaket. Bare i 2014 har Tyskland tapt mer enn 330 millioner kroner i skatteinntekter, mens Sverige har tapt nesten 100 millioner, hevder de grønne EU-parlamentarikerne.

IKEA avviser påstandene og understreker at selskapet betaler sine skatter «i tråd med nasjonale og internasjonale skatteregler».

- I virksomhetsåret 2015 betalte IKEA-konsernet rundt 822 millioner euro (7,9 milliarder kroner) i selskapsskatt globalt, noe som innebærer en effektiv skatt på like under 20 prosent, opplyser talsperson Per Henning til Dagens Nyheter.

I fjor kunne IKEA notere seg en salgsvekst på drøyt 11 prosent. I alt omsatte selskapet i 2014-2015 for 31,9 milliarder euro, eller drøyt 306 milliarder kroner.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram