INGEN SPØK: Det spøker for Japans statsminister Shinzo Abes mål om å øke fødselstallene. Her er han under et møte i det japanske forsvarsdepartementet den 12. september. Foto: Nicolas Datiche / Anadolu Agency
INGEN SPØK: Det spøker for Japans statsminister Shinzo Abes mål om å øke fødselstallene. Her er han under et møte i det japanske forsvarsdepartementet den 12. september. Foto: Nicolas Datiche / Anadolu AgencyVis mer

Nesten halvparten av single japanere er jomfruer:

Jomfru-boom i Japan - unge fristes ikke lenger av sex

Dommedagsklokke har startet nedtellingen til dagen da befolkningen teller én person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser dårlig ut for den japanske regjeringens uttalte mål om å øke fødselstallene. Nå viser en fersk undersøkelse fra National Institute of Population and Social Security Research, gjengitt i Japan Times, at en voksende andel i befolkningsgruppen 18 til 34 er jomfruer.

Blant ugifte menn i denne aldersgruppen er nå 70 prosent ikke i noe forhold, mens tallet for kvinnene er 60 prosent. Av disse oppgir 42 prosent av mennene og 44,2 prosent av kvinnene å være jomfruer.

«Regjeringen vil ikke like at mangel på sex er i ferd med å bli like japansk som sumo og sake», skriver Japan Times i en artikkel om undersøkelsen

Dommedagsklokke

Statsminister Shinzo Abes mål er ifølge avisa å øke fødselstallene fra 1,4 til 1,8 innen 2025, men skatteincentiver og tilrettelegging for barnefamilier ser hittil ikke ut til å bære særlige frukter.

Dermed tikker klokka for Japans framtid. Ifølge den britiske avisa The Independent har japanske forskere laget en «dommedagsklokke».

Økonomene bak klokka, Hiroshi Yoshida og Masahiro Ishigaki, har beregnet at innbyggertallet i Japan vil ha falt til 1 (én) person den 16. august 3766, fra 128 millioner i 2015.

Forutsetningen er at dagens trender fortsetter.

Seksuell apati

Japan har ifølge The Independent verdens eldste befolkning, fallende fødselsrate, et «forbløffende» (astonishing) høyt antall single og utbredt ensomhet.

Liknende trekk finnes i mange utviklede land. Blant grunnene er en økonomisk usikkerhet som er særlig følbar blant unge.

The Indepent skriver at disse trekkene er særlig tydelige i Japan, og at de blant annet fører til seksuell apati.

En liten trøst kan være at de fleste av drøyt 5000 spurte i undersøkelsen gjengitt i Japan Times ønsker å gifte seg en dag - en eller annen gang.

- Men de har en tendens til å utsette det, fordi det er et gap mellom idealene deres og virkeligheten, sier Futoshi Ishii, leder for National Institute of Population and Social Security Research' forskning på befolkningsdynamikk, til Japan Times.