Jomfru i nød

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fylkeslegen i Oslo ber nå landets øverste helsemyndigheter vurdere om kirurgisk restaurering av jomfruhinner skal være en del av vårt offentlige helsetilbud. Reidun Førde, leder av Rådet for legeetikk, har kommet til at det ikke kan være en medisinsk oppgave å sy sammen jomfruhinner på unge norske kvinner som skal giftes innenfor kulturer som praktiserer det arkaiske jomfrubeviset, blod på lakenet. Dermed har Volvat Medisinske Senter i Oslo lagt ned landets eneste kirurgiske tilbud til kvinner med dette problemet.
  • Unge kvinner med innvandrerbakgrunn krever samtidig at helsetilbudet i Norge må endre seg i takt med innvandringen og påvirkningen fra det flerkulturelle samfunnet. De ser at mange unge kvinner ikke kan velge sin egen framtid, men er kommet i klem mellom vår vestlige frihet og slektas tilhørighet til både gamle og grusomme tradisjoner. Det er beklagelig, men i vårt moderne samfunn trenger noen jenter legehjelp for å bli som jomfruer igjen. De frykter utstøting og vold. Ei ny jomfruhinne gjør det mulig å bli værende innenfor et familienettverk de ikke kan klare seg uten.
  • Vi håper at både Sosial- og helsedirektoratet og Rådet for legeetikk tar seg tid til enda et dykk ned i problemstillinger vi neppe forestilte oss skulle bli en del av den norske virkeligheten igjen. Jomfrubeviset er et grelt utslag av gammeldagse patriarkalske systemer som hele tida må bekjempes med opplysning og likestilling både kulturelt, økonomisk og juridisk. Samtidig må vi erkjenne at innvandringen har medført nye problemer vi må våge å løse i stedet for å avvise, i beste humanistiske tradisjon.
  • Behovet for restaurerte jomfruhinner er ikke stort. Volvat har operert ti kvinner i året de siste fem åra. Påvirkningen fra samfunnet rundt vil trolig bidra til at nye generasjoner får sin frihet med familiens støtte. Men inntil videre trenger vi åpenbart kirurger til å bøte på en og annen tapt jomfrudom. Operasjonen koster 11000 kroner og bør kunne belastes Folketrygden uten fare for rentehopp.