Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jomfruene blir tatt til side og voldtatt i Kosovo»

SKOPJE (Dagbladet): Flyktningene fra Kosovo forteller om at serbiske soldater går systematisk til verks når de voldtar kvinner. Jomfruene i Kosovo blir tatt til side og voldtatt mens familien må se på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er psykiater Øivind Solberg, leder for Psykososialt senter for flyktninger ved Universitetet i Oslo som forteller dette til Dagbladet.

Nå går han rundt i to flyktningleirer her i Makedonia, fra telt til telt, og lytter til hva de albanske familiene opplevde i Kosovo.

- Flyktningene synes det er godt å få snakket ut om det de har gjennomlevd. Jeg får deres fortrolighet, særlig når alle i familien er til stede samtidig, forteller Øivind Solberg.

Snakker sant?

Storbritannias statsminister, Tony Blair, hevdet nylig at serberne i Kosovo voldtok albanske kvinner mens ektemenn og barn ble tvunget til å se på. Han bruker slike historier politisk, for å understreke nødvendigheten av NATO bombeangrep mot serberne.

- Har du hørt albanske kvinner fortelle slike historier?

- Ja, som en del av historien om hvordan serberne tømte landsbyer og byer for albanere i Kosovo. Det hevdes det samme, at de unge kvinnene, jomfruene, ble tatt til side og voldtatt mens andre måtte se på. Men jeg har aldri møtt en albansk kvinne som har fortalt at hun er blitt voldtatt.

- Vi vet fra tidligere erfaring at det kan gå tre til fem år før voldtatte kvinner klarer å fortelle om dette. Vi må også huske på at for muslimske kvinner er alle seksuelle handlinger med andre menn enn ektemannen det samme som utroskap, sier Solberg.

Massakrene

I leiren hvor vi er, Radusa, som drives av Kirkens Nødhjelp, er det mange unge menn. Slik er det også i de andre leirene her i Makedonia. Serberne slakter på ingen måte ned alle kampklare, unge kosovoalbanske menn de kommer over.

- Historiene om hvem som drepes varierer. Noen ganger drepes unge menn, andre ganger tar serberne livet av mennene som har myndighet i byen eller landsbyen. Jeg er også blitt fortalt at i en enkelt landsby massakrerte serberne 30 unge menn. Fire av dem var brødre. Den femte broren tok livet av seg da han hørte om nedslaktingen.

Serbernes etniske rensing er meget metodisk. Mønsteret er hele tiden det samme. Bydeler og landsbyer tømmes først for albanere. Alt settes fyr på. Albanerne trues eller skremmes vekk. Og de ribbes for alt.

Ydmykelsen

- Serberne river i stykker pass, førerkort, vigselsattester og eksamensvitnesbyrd. Hensikten er klar. Albanerne skal ikke bare ribbes for sine eiendeler, men deres identitet skal også frarøves dem. Når flyktningene kommer hit til Makedonia, kan de ikke engang bevise at de er gift med hverandre, sier Solberg.

En eldre mann fortalte Solberg at kyrene hans ble slaktet, gården brent og familien fraktet til Pristina. Så kom serbere i svarte hetter sammen med Arkans militsstyrker.

De med hettene var serbere som bodde i Pristina, naboer som visste hvor albanerne holdt til. Arkans folk kom uten hetter. Det var de som truet og drepte. Deretter ble albanerne satt på toget til den makedonske grensa.

Toget ble stoppet flere ganger underveis, og serbere truet og trakasserte albanerne hver gang. Slik fortsetter den systematiske terroren for femte uke på rad i Kosovo.

<B>SNAKKER UT: </B> Psykiater Øivind Solberg, engasjert av Kirkens Nødhjelp, går fra telt til telt og får flyktningene til å snakke ut om grusomhetene de har opplevd.