Jomfrutest tar av

Tusener av sør-afrikanske jenter stiller seg i kø hver måned for å bevise at de er jomfruer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med håp om å bekjempe AIDS vekkes en gammel afrikansk tradisjon til live. Tenåringer går regelmessig til en fremmed for å få sjekket at jomfruhinnen fremdeles er intakt.

Tilhengere av den gamle tradisjonen som hadde forsvunnet over alt bortsett fra i et par avsidesliggende landsbyområder, hevder at jomfruprøven kan bidra til å stoppe aids-bølgen, som slår inn over Afrika.

Det antas at en av ti sør-afrikanere rammes av HIV-viruset. Et annet mål er å senke antallet tenåringsgraviditeter i landet.

Uhygienisk

Motstanderne hevder at tradisjonen strider mot grunnloven, er uhygienisk og er et brudd på menneskerettighetene til dem som undersøkes.

Jentene som undersøkes er fra sju til 26 år gamle. Undersøkelsen er unnagjort på få sekunder. Ofte foretas undersøkelsen med bare hender. Ikke alle er så nøye meg håndvasken.

- Når du undersøker rundt 600 jenter uten å vaske hender, viderebringer du ofte også infeksjoner, sier Phumelele Ntombela-Nzinande som er tidligere nestleder i den sørafrikanske likestillingskommisjonen.

Heller jomfru, enn HIV-positiv

JOMFRUTESTING: Her ser vi en annen tradisjonell jomfruprøve fra Sør-Afrika. Dersom staven knekker under dansen, betyr det at jenta ikke er jomfru.Foto: SCANPIX/EPA
JOMFRUTESTING: Her ser vi en annen tradisjonell jomfruprøve fra Sør-Afrika. Dersom staven knekker under dansen, betyr det at jenta ikke er jomfru.Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Jentene forteller gjerne om motivene sine:

- At det er bedre å være jomfru enn å ha aids eller ha barn allerede som sekstenåring», som Brenda Mkhize (16) sier til Reuters TV.

En annen jente sier at de gjennomgår testen fordi de er stolte av å være jomfruer, stolte over sin kultur.

Andile Gumede (33) er også stolt, kry over at de fleste gir henne æren over å ha vekket tradisjonen til live i 1993 i Kwa-Zulu Natal provinsen - et område som skal være på toppen i verden i antall tenåringsgravide.

Hun sier at undersøkelsene beskytter jentene mot overgrep. Et alvorlig problem i et land hvor mange tror på myten om at du kan kureres for aids hvis du har samleie med en jomfru. Undersøkelsen kan avsløre overgrep, sier hun.

Gumede innrømmer at undersøkelsene er uhygieniske, men mener at det er myndighetenes ansvar. Hvis de hadde støttet undersøkelsene ville det være penger til å betale for gummihansker og lignende, påpeker Gumede.

(NTB)

JOMFRUTESTING: Her ser vi en annen tradisjonell jomfruprøve fra Sør-Afrika. Dersom staven knekker under dansen, betyr det at jenta ikke er jomfru.Foto: SCANPIX/EPA