Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jon (16) er Hollywoods skrekk

STEINSHOLT (Dagbladet): Filmbransjen føler seg truet av unge Jon Johansen fra Steinsholt i Vestfold. Febrilsk prøver de å stoppe den norske skolegutten, som sammen med venner klarte å knekke koden som skal hindre at DVD-filmer blir kopiert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å unngå piratkopiering har filmbransjen, i samarbeid med produsentene av DVD-spillere, lagt inn en kode på platene. Det de ikke hadde gjort regning med var unge Jon og vennene hans.


Ville lage dataprogram

- Jeg ville ikke gjøre noe ulovlig. Jeg ville bare se film på PC-en min, sier Jon Johansen.
Sammen med nettvennene bruker Jon det gratis operativsystemet Linux. Men i motsetning til «folkeprogrammet» Windows fantes det ikke programmer for Linux som kunne vise DVD-film. Derfor satte gutta seg fore å lage et. Fra nettet lastet de ned et program som kunne brukes til å spille DVD-filmer på Windows-PC-er.Oppdaget koden


Under arbeidet med å «dissekere» programmet oppdaget de at koden lå helt åpen, slik at man enkelt kunne finne nøkkelen som åpnet alle DVD-filmer for kopiering.
Denne kunnskapen brukte de til å lage programmet deCSS, som gjør det mulig å kopiere alle DVD-filmer over på harddisken.En helt på nettet


- Det er galt å kopiere. I hvert fall for salg. Men kunnskapen om hvordan du gjør det, kan ingen forby, sier Jon.
Med denne filosofien i bakhodet la han programmet ut på nettstedet sitt i oktober i fjor. Det gjorde ham raskt til en helt hos nettsurfere som er mer enn vanlig interessert i data og elektronikk.Alt kan kopieres


- Om jeg betyr så veldig mye i denne sammenhengen, vet jeg ikke. Men man kan jo alltids håpe at filmene blir billigere på grunn av det vi har gjort, sier Jon.
{ndash}Alt lar seg kopiere. Uansett hvor mye film- og platebransjen prøver å beskytte seg med koder og kryptering, vil det alltid være noen som knekker det, sier Jon Johansen.

FARLIG: 16-åringen Jon Johansener film og elektronikkbransjens største skrekk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling