Jon (16) er Hollywoods skrekk

STEINSHOLT (Dagbladet): Filmbransjen føler seg truet av unge Jon Johansen fra Steinsholt i Vestfold. Febrilsk prøver de å stoppe den norske skolegutten, som sammen med venner klarte å knekke koden som skal hindre at DVD-filmer blir kopiert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For å unngå piratkopiering har filmbransjen, i samarbeid med produsentene av DVD-spillere, lagt inn en kode på platene. Det de ikke hadde gjort regning med var unge Jon og vennene hans.

Ville lage dataprogram

- Jeg ville ikke gjøre noe ulovlig. Jeg ville bare se film på PC-en min, sier Jon Johansen. Sammen med nettvennene bruker Jon det gratis operativsystemet Linux. Men i motsetning til «folkeprogrammet» Windows fantes det ikke programmer for Linux som kunne vise DVD-film. Derfor satte gutta seg fore å lage et. Fra nettet lastet de ned et program som kunne brukes til å spille DVD-filmer på Windows-PC-er.

Oppdaget koden

Under arbeidet med å «dissekere» programmet oppdaget de at koden lå helt åpen, slik at man enkelt kunne finne nøkkelen som åpnet alle DVD-filmer for kopiering.Denne kunnskapen brukte de til å lage programmet deCSS, som gjør det mulig å kopiere alle DVD-filmer over på harddisken.

En helt på nettet

- Det er galt å kopiere. I hvert fall for salg. Men kunnskapen om hvordan du gjør det, kan ingen forby, sier Jon. Med denne filosofien i bakhodet la han programmet ut på nettstedet sitt i oktober i fjor. Det gjorde ham raskt til en helt hos nettsurfere som er mer enn vanlig interessert i data og elektronikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer