Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demokratene håper på å vinne republikansk distrikt:

Jon (30) er blitt Trumps store frykt

Den unge demokraten Jon Ossoff kan gi Republikanerne og upopulære Donald Trump et av deres første sensasjonelle og pinlige nederlag.

KAN VINNE: Den demokratiske kandidaten til å bli kongressmedlem fra Georgias sjette valgdistrikt, Jon Ossoff, har skapt nasjonal oppstandelse. Foto: NTB Scanpix
KAN VINNE: Den demokratiske kandidaten til å bli kongressmedlem fra Georgias sjette valgdistrikt, Jon Ossoff, har skapt nasjonal oppstandelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den siste tida har nesten alle USAs politiske øyne vendt seg mot et kongressvalg i forstedene utenfor Atlanta i Georgia. Distriktet har vært erkerepublikansk siden 1978, men nå er det en sjanse for at Demokratene og den ferske kandidaten Jon Ossoff (30) vinner det tilbake i juni.

- Det vil være en enorm flause for Republikanerne dersom de taper. Det er ingen grunn til at de burde tape her. Derfor er president Trump og republikanerne veldig bekymret. Demokratene forsøker å gjøre Ossoff til en suksesshistorie, sier professor i statsvitenskap ved Kennesaw State University i Georgia, Kerwin Swint, til Dagbladet.

- Avstemning om Trump

- Dette har utviklet seg til en avstemning om Trump. Det er også en avstemning om hvorvidt Demokratene fortjener å vinne tilbake seter i Kongressen. Og det er en avstemning om Tom Price, som er en veldig konservativ republikaner, sier professor i statsvitenskap ved Georgia Tech, Richard Barke, til Dagbladet.

BEKYMRET: President Donald Trump vil trolig drive valgkamp for et sete i Kongressen fra Georgia. Foto: AP Photo/John Minchillo
BEKYMRET: President Donald Trump vil trolig drive valgkamp for et sete i Kongressen fra Georgia. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

Setet i Representantenes hus ble ledig da president Donald Trump utnevnte Tom Price til sin helseminister tidligere i år.

I første valgomgang tirsdag, fikk Ossoff, som er en tidligere dokumentarfilmskaper og medarbeider for de framtredende demokratiske politikerne Hank Johnson og John Lewis, 48,1 prosent av stemmene. Hadde han fått over 50 prosent, hadde han vunnet direkte. Dette ble en nedtur for Demokratene, men han har fortsatt muligheter i et omvalg i 20. juni.

- Dette handler ikke om meg. Det handler om hva slags samfunn vi ønsker å bo i , og hva slags land vi tror på, sa Ossoff til tilhengerne tirsdag.

I juni møter han bare den republikanske kandidaten, Karen Handel, som fikk nest flest stemmer, med 19,8 prosent. Da vil imidlertid Ossoff få det langt tøffere fordi Republikanerne kan samle seg rundt én kandidat.

- Republikanerne splittet seg mellom flere kandidater. Til sammen var det 18 kandidater å velge mellom. Imens var Demokratene smarte og samlet seg bak én kandidat. Den store årsaken til Ossoffs suksess er den store misnøyen blant mange velgere mot Trump. Spørsmålet er om Demokratene vil klare å holde koken til juni, sier Swint.

- Ikke perfekt

Valget vil ikke vippe noe flertall i Kongressen, og har først og fremst symbolsk verdi. Likevel er Ossoffs suksess temmelig uventet og sensasjonell.

- Han er ingen perfekt kandidat. Han er ung og uerfaren. Han bor ikke engang i valgdistriktet, men noen kilometer unna, forklarer Barker.

Setet Ossoff kjemper om, var fylt av den framtredende republikanske speakeren og presidentkandidaten Newt Gingrich i 20 år. Vanligvis har republikanere vunnet distriktet med rundt 60 prosent av stemmene, men Trump vant hårfint. En forklaring som trekkes fram er at valgdistriktet i Georgia er blant de ti valgdistriktene i USA med størst andel med høyere utdanning. Republikanere med høyere utdanning er ikke blant de største tilhengerne av Trump.

VALGKAMP: Tusenvis av frivillig driver valgkamp for Ossoffi forstedene til Atlanta i Georgia. Her snakker de frivillige Anna Cay Robertson og Christina Ferguson med Nona Bickers. Nabolag etter nabolag i det republikanske strøket blir gjennomsøkt på jakt etter demokratiske velgere. Foto:  Joe Raedle/Getty Images/AFP
VALGKAMP: Tusenvis av frivillig driver valgkamp for Ossoffi forstedene til Atlanta i Georgia. Her snakker de frivillige Anna Cay Robertson og Christina Ferguson med Nona Bickers. Nabolag etter nabolag i det republikanske strøket blir gjennomsøkt på jakt etter demokratiske velgere. Foto:  Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer

Valgkampen til Ossoff blir oppfattet som den første testen på hvordan motstanden mot Trump, som ifølge meningsmålinger er svært upopulær. Sammenliknet med andre presidenter i moderne tid ligger han milevis unna dem i popularitet.

Kvinnekamp

Professor Barke er selv bosatt i valgdistriktet. Han forklarer hvordan det vokste fram en grasrotbevegelse mot Trump svært raskt etter presidentvalget i november.

- Det var mange, særlig kvinner, som satte seg ned for å finne ut hva de kunne gjøre. De mente valgresultatet var en fornærmelse mot kvinner. Flere grupper oppstod. De var veldig godt organiserte, og de var ikke fjernstyrt av Demokratene utenfra. En av organisasjonene fikk over 2.000 medlemmer, forteller Barke.

Siden setet til erkekonservative Price ble ledig, har Demokratene satset enorme ressurser på valget.

TIL GEORGIA: Lederen for Demokratenes nasjonale komité, Tom Perez. Foto: Larry Marano/REX/Shutterstock 
TIL GEORGIA: Lederen for Demokratenes nasjonale komité, Tom Perez. Foto: Larry Marano/REX/Shutterstock  Vis mer

- Dersom vi satser alt og får valgt Jon, vil vi gjøre Georgias sjette valgdistrikt blått for første gang på 38 år og sende en stor og høylytt beskjed til Donald og Republikanerne, som støtter ham, om at Demokratene er oppglødde og klare til å slåss, skriver lederen for Den nasjonale demokratiske komiteen, Tom Perez, i en e-post.

Han var selv i Georgia torsdag kveld for å bidra i valgkampen.

Millionsummer

Hittil har Ossoffs valgkamp klart å samle inn 8 millioner dollar (om lag 68 millioner kroner) fra hele USA. Det er skyhøyt over hva som vanligvis brukes i en kongressvalgkamp. Hollywood-kjendiser, som Jane Fonda, Debra Messing og Rosie O´Donnell, har også engasjert seg.

En politisk organisasjon støttet av den republikanske speakeren i Kongressen, Paul Ryan, har på motsatt side brukt om lag 2 millioner dollar (om lag 17 millioner kroner) på negative reklamer mot Ossoff, ifølge nyhetsbyrået AP.

NY JOBB: Tom Price (bak) var kongressrepresentant fra Georgias sjette distrikt til han ble helseminister for Donald Trump. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
NY JOBB: Tom Price (bak) var kongressrepresentant fra Georgias sjette distrikt til han ble helseminister for Donald Trump. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File Vis mer

President Donald Trump har også engasjert seg personlig ved å taste i vei på Twitter.

- Demokraten Jon Ossoff vil være en katastrofe i Kongressen. VELDIG svak på kriminalitet og ulovlig innvandring, dårlig for jobber og ønsker høyere skatter. Si NEI, skrev Trump blant annet.

- Tydelig bekymret

- Trump er tydelig bekymret. Det er forventet at han selv vil fortsette å blande seg inn i denne valgkampen og også reise dit for å drive valgkamp, sier Swint.

- Vil det bedre Republikanernes sjanser når han selv er så upopulær?

- Det er et tveegget sverd. Det kan skape begeistring blant republikanske velgere. Men det kan også mobilisere demokratiske velgere til å møte opp, sier professoren.

GLEMTE SEG: Under den tradisjonelle påskeegg-rullingen i Det hvite hus, glemte Donald Trump noe viktig. Heldigvis var kona Melania der for å passe på ham. Video: AP Vis mer

Det er vanlig at partiet som har presidenten gjør det dårligere i mellomvalgene, men dersom Demokratene også klarer å vinne valgdistrikter som anses som trygge for Republikanerne, kan det ende med et stygt for Trumps parti i 2018.

Spår merkelig hendelse

- Å forutse noe som helst med Trump er ekstremt vanskelig. Kjernevelgerne hans, som utgjør 30-35 prosent av velgerne i distriktet, vil nok støtte ham uansett. Men han bør være bekymret for de andre. Jeg aner ikke hva, men jeg tror noe merkelig vil skje politisk innen neste valgrunde i juni, sier Barke og ramser opp en rekke usikkerhetsmomenter, som Obamacare, en varslet skattereform og utenrikspolitikken.

Den republikanske kandidaten, Karen Handel, har foreløpig vært svært forsiktig med å knytte seg for tett til Trump.

- Hun har virkelig ikke gitt noen helhjertet støtte til Trump, sier Barke.

Dagen etter at Handel ble den republikanske kandidaten med flest stemmer, fikk hun en telefon fra Trump som ville gratulere.

- Jeg håper han vil støtte valgkampen framover. Nå er det alle mann på dekk, sier Handel diplomatisk til CNN.

MOTKANDIDAT: Republikanernes kandidat, Karen Handel. Foto: REUTERS/Kevin D. Liles
MOTKANDIDAT: Republikanernes kandidat, Karen Handel. Foto: REUTERS/Kevin D. Liles Vis mer